Τρέχουν να προλάβουν τις παραγραφές οι ΔΟΥ

Αγώνας δρόμου από τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους έως το τέλος του έτους για τους φορολογουμένους που χρωστούν

Με παραγραφή κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες υποθέσεις στο τέλος του έτους, μετά και τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τις αποφάσεις αυτές, το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα δεν διακόπτεται με την έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων, αλλά διακόπτεται από την ημέρα κοινοποίησης της καταλογιστικής πράξης. 

Με άλλα λόγια, το ΣτΕ έβαλε τέλος στις «τακτικές» της Εφορίας να στέλνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τα «ραβασάκια» στους φορολογουμένους πριν παραγραφούν οι υποθέσεις, άσχετα με το αν οι ίδιοι έπαιρναν στα χέρια τους τα σημειώματα με το νέο έτος και θεωρητικά είχαν παραγραφεί, αλλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βεβαίωνε κανονικά τα πρόστιμα και τα ποσά του φόρου. Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν στη δεκαετία το δικαίωμα της Εφορίας να κοινοποιήσει φόρους και πρόστιμα για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ΑΑΔΕ μπορεί να κοινοποιήσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής: α) Εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017. β) Εντός 5 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για τα φορολογικά έτη από 1/1/2018 και μετά.

Σημειώνεται ότι φοροδιαφυγή προκύπτει όταν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν αποκρυβεί, υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τα 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, ή αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τα 50.000 ευρώ, εφόσον αφορά ΦΠΑ, ή τα 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.

Στο πλαίσιο αυτό, για τις χρήσεις 2012, 2013 και για τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016, 2017 το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου ή προστίμου υφίσταται στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία και, παράλληλα, αν το ύψος των φόρων που δεν καταβλήθηκαν υπερβαίνει τα ανωτέρω όρια της αξιόποινης φοροδιαφυγής, τότε η παραγραφή ορίζεται στα 10 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα