Έβαλαν φωτιά στον πληθωρισμό οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Διαμορφώθηκε στο 37% τον Δεκέμβριο από 2,9% τον Νοέμβριο του 2023. Δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Φωτιά πήρε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,7%, από 2,9% τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η ακρίβεια στη χώρα μας κινείται με «σπασμένα φρένα», καθώς καθοδηγείται από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Αλλωστε, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η τιμή στο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 58,5% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν στο 15% και το 14%, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές ανέβηκαν κατά 12,6% σε μεταλλικό νερό και αναψυκτικά, στα φάρμακα καταγράφονται αυξήσεις 11,8% και στα αεροπορικά εισιτήρια 10%. Πρόκειται για ανατιμήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν με κάποιο από τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση – ούτε με το «καλάθι του νοικοκυριού» ούτε με το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής τουλάχιστον 5% σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ που έχει θεσπίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους καταναλωτές να αισθάνονται απροστάτευτοι έναντι του εφιαλτικού κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα μας.

Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Δεκέμβριο του 2023. Το ποσοστό αυτό ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς ο μέσος όρος ήταν στο 6%. Υπενθυμίζεται πως οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8% τον Νοέμβριο του 2023.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (0,4%), στην Ιταλία και στο Βέλγιο (και τα δύο, 0,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (7,6%), στη Ρουμανία (7,0%) και τη Σλοβακία (6,6%). Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε 11.

Σημειώνεται πως η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο προερχόταν κυρίως από τις υπηρεσίες (+1,74 %), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,21%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,66%) και την ενέργεια (-0,68%). Σε επίπεδο Ε.Ε., ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023, από 3,1% τον Νοέμβριο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε βρεθεί στο 10,4%. Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, επισημαίνεται πως υποχώρησε στο 3,4% σε ετήσια βάση από το 3,6%, ωστόσο υπήρξε μηνιαία αύξηση 0,5%, αντί του 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα