O λαμπερός γάμος της μεγάλης φοροδιαφυγής!

Οι φωτογραφίες στα social media, τις οποίες αξιοποίησαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, «πρόδωσαν» την Ελίζαμπεθ Ελέτσι και τον παθολόγο Νεκτάριο Λεμονίδη, καθώς και όλους τους συντελεστές της γαμήλιας δεξίωσης

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ έπεσε μια τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής, με τους ελεγκτές να αξιοποιούν πληροφορίες που εντόπισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή στάθηκε ο γάμος της Ελίζαμπεθ Ελέτσι με τον παθολόγο Νεκτάριο Λεμονίδη, που τελέστηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρώην παίκτρια του «Survivor» και γνωστή επιχειρηματίας γέμισε με αναρτήσεις το διαδίκτυο για τον χλιδάτο γάμο της, κάτι που ενεργοποίησε το ειδικό λογισμικό και την ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ, η οποία σκανάρει τα social media. Με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου, οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν έναν έναν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης που ακολούθησε, μεταξύ των οποίων και τον Τριαντάφυλλο, ο οποίος τραγούδησε live στο πάρτι.

Η Εφορία πλέον έχει αλλάξει… επίπεδο στο πλαίσιο των ελέγχων. Οι πολίτες αναρτούν από μόνοι τους φωτογραφίες και βίντεο από την κοινωνική τους ζωή, με αποτέλεσμα να δίνουν… έτοιμη τροφή ελέγχου στην ΑΑΔΕ. Η ανεξάρτητη Αρχή ελέγχει εδώ και καιρό κάθε δραστηριότητα στο διαδίκτυο, από ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, πλατφόρμες διανομής φαγητού, υπηρεσίες courier έως και celebrities και infuencers, που διαφημίζουν μια πολυτελή ζωή στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ετσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα social media και συγκεκριμένα σε Instagram, TikTok και facebook.

Ετσι, λοιπόν, οι εφοριακοί μπορούν να συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από το γραφείο τους, εντοπίζοντας τη φοροδιαφυγή. Τη σκυτάλη παίρνουν τα συνεργεία ελέγχου που διενεργούν έλεγχο στην έδρα των φυσικών προσώπων, αλλά και των ηλεκτρονικών καταστημάτων, απλώς και μόνο για να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τις παραβάσεις. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Φορολογική Διοίκηση αναδιατάχθηκε, δημιουργώντας δύο νέες υπερδιευθύνσεις. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένα νέο τμήμα το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή του ηλεκτρονικού εμπορίου και των social media.

Η λίστα των παραβάσεων

Αυτή η ειδική ομάδα ανέλαβε να ελέγξει και τον πολυτελή γάμο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες, στέλνοντας μεταγενέστερα τις «ευχετήριες ευχές» με… ραβασάκι. Μάλιστα, οι εφοριακοί, λόγω της τεράστιας υπερέκθεσης που πήραν το μυστήριο και το γλέντι στα social media, «ξεσκόνισαν» 15 διαφορετικές εταιρίες και πρόσωπα που συμμετείχαν στον γάμο, ώστε όλα να είναι τέλεια εκείνη τη βραδιά. Το μόνο που φαίνεται πως «ξέχασαν» ήταν τα τιμολόγια για τις υπηρεσίες τους. Αναλυτικά, οι ελεγκτές της Εφορίας έβαλαν στο μικροσκόπιο και βρήκαν στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ τα παρακάτω:

➧ Ο γνωστός καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος, που τραγούδησε στο πάρτι του γάμου, δεν διαβίβασε μέσω του myDATA τιμολόγιο για τη συγκεκριμένη εμφάνιση. Επιπλέον, βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια να δηλώνει εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ, όταν στην προσωπική του σελίδα στο facebook υπάρχει πλήθος εμφανίσεών του σε νυχτερινά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

➧ Το πρόσωπο που ανέλαβε τον σχεδιασμό του γάμου (wedding planner), που αυτοπροβάλλεται ως planner επωνύμων και ότι συμμετέχει σε εταιρία που οργανώνει γαμήλιες δεξιώσεις και βαπτίσεις, δεν συμμετέχει φορολογικά σε κάποια επιχείρηση ούτε έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης. Ουσιαστικά, λειτουργεί επαγγελματικά μέσω της επιχείρησης συγγενικού προσώπου, το αντικείμενο δραστηριότητας της οποίας έχει να κάνει με τη διοργάνωση γαμήλιων δεξιώσεων. Πάντως, δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί παραστατικό για τις υπηρεσίες σχεδιασμού της γαμήλιας δεξίωσης. Το εν λόγω πρόσωπο δεν δηλώνει καθόλου έσοδα ούτε από μισθωτές υπηρεσίες. Το συγγενικό πρόσωπο δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 20.000 ευρώ για το 2022.

➧ Η εταιρία νυφικών δεν φαίνεται να έχει εκδώσει παραστατικό για τα ρούχα που έφτιαξε. Για το διάστημα που έγινε ο γάμος προκύπτει έκδοση δέκα αποδείξεων, μέσου ποσού 300 ευρώ, αξία που γενικά απέχει μακράν και από αυτή μιας ημερήσιας ενοικίασης. H ίδια εικόνα (μάλιστα με ακόμη μικρότερα μέσα μεγέθη) επικρατεί για το σύνολο του έτους, τη στιγμή που από τη σελίδα της στο facebook προκύπτει η παροχή ενδυμάτων σε πλήθος γάμων και βαπτίσεων, με εμφανώς διαφορετικό προϋπολογισμό. H επιχείρηση έχει συσσωρευμένες ζημίες άνω των 160.000 ευρώ από το 2018 και μετά.

➧ Το κτήμα Όπου έγινε ο γάμος έχει εκδώσει ένα παραστατικό ύψους 3.000 ευρώ την ημερομηνία τέλεσης του γάμου. Από το 2019, που έκανε έναρξη η επιχείρηση, έχει συσσωρεύσει ζημίες άνω των 200.000 ευρώ (κάθε της χρήση είναι ζημιογόνος). Εμφανίζεται να ενοικιάζει ακίνητο, με ετήσιο μίσθωμα που ξεπερνά τα 55.000 ευρώ.

➧ Η ατομική επιχείρηση παρασκευής της γαμήλιας τούρτας φαίνεται να εξέδωσε ένα παραστατικό 1.000 ευρώ, που λόγω ημερομηνίας έκδοσης είναι ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον γάμο. Ωστόσο, πρόκειται για επιχείρηση παρασκευής cupcakes και ιδιαίτερα εντυπωσιακών/θεματικών γλυκών και τουρτών για γενέθλια, γάμους και βαπτίσεις, που παρά την έντονη αναγνωρισιμότητά της μέσω της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει εμφανίσει ποτέ κέρδη από τη λειτουργία της και μετά, αλλά αντιθέτως συσσωρεύει ζημίες άνω των 300.000 ευρώ. Σε κάθε φορολογική δήλωση εισοδήματός της από το 2019 και μετά για να δικαιολογηθούν οι δαπάνες του φυσικού προσώπου είτε έχει συμπληρωθεί ο κωδικός της ανάλωσης κεφαλαίου είτε ο κωδικός της πώλησης περιουσιακών στοιχείων / λήψης δανείων ή και οι δύο μαζί.

➧ Η επιχείρηση που παρείχε τα σερβίτσια της δεξίωσης δεν έχει ταμειακή, ούτε έχει διαβιβάσει στοιχεία μέσω myDΑΤΑ. Δεν προκύπτει, λοιπόν, η διαβίβαση κάποιου παραστατικού που να σχετίζεται με τη γαμήλια δεξίωση. Για το 2022 εμφάνισε τζίρο κάτω από 6.000 ευρώ και ζημία περίπου 9.000 ευρώ, τη στιγμή που από τη σελίδα της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει ότι έχει αναλάβει το υψηλής αισθητικής «art de la table» σε πλήθος δεξιώσεων.

➧ Το κομμωτήριο που επιμελήθηκε το χτένισμα της νύφης δεν έχει φορολογικό μηχανισμό. Από το MyDATΑ προκύπτουν μόνο κάποια τιμολόγια προς επιχειρήσεις, άρα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις τιμολόγησης των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν στη νύφη. Οι ιστοσελίδες που διατηρεί η επιχείρηση στα social media περιέχουν πλήθος από χτενίσματα γάμων που έχει αναλάβει η επιχείρηση. Οι φορολογικές της δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία δεν εμφανίζουν έσοδα.

➧ Η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε το μακιγιάζ της νύφης δεν φαίνεται να έχει εκδώσει παραστατικό για τις υπηρεσίες της. Διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα, από την οποία προκύπτει μια τελείως άλλη εικόνα για το πραγματικό ύψος των εσόδων της, ενώ από την σελίδα της στο Instagram προκύπτουν πάρα πολλές δουλειές που έχει αναλάβει στο παρελθόν. Στην προσωπική της σελίδα εμφανίζει δείγματα δουλειάς της από 15 γάμους (έχουν τελεστεί κυρίως εκτός Αθηνών – Μύκονο, Πάρο, «Costa Navarino», Πόρτο Χέλι), στους οποίους κλήθηκε να παράσχει υπηρεσίες μακιγιάζ. Γενικώς, φαίνεται να ασχολείται αποκλειστικά με υψηλού προϋπολογισμού γάμους / events, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων της. Χαρακτηριστικά το 2022 δήλωσε ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) λίγο παραπάνω από 8.000 ευρώ.

➧ Από το ανθοπωλείο έχει εκδοθεί ένα παραστατικό 490 ευρώ, που ίσως σχετίζεται με τον γάμο, λόγω ημερομηνίας. Η επιχείρηση δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 239.000 ευρώ τo 2022, με ζημίες χρήσης λίγο κάτω από τα 10.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως κατέχει περί τα δέκα φορτηγά αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού, τα οποία προφανώς χρησιμοποιεί σε παραλαβές και διανομές. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης διατηρεί, επίσης, προσωπική ιστοσελίδα, στην οποία και φαίνονται το εξεζητημένο ύφος των ανθοστολισμών του και η εμπλοκή του σε γάμους που διεξάγονται σε προορισμούς πολυτελείας, κάτι που γίνεται ακόμη πιο εμφανές από την επίσκεψη στη σελίδα του στο Instagram. Οι φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε την τελευταία τριετία πρακτικά στερούνται εσόδων.

➧ Tο κοσμηματοπωλείο από το οποίο αγοράστηκε το γαμήλιο δαχτυλίδι δεν διαβιβάζει στοιχεία πώλησης, ούτε μέσω eSend αλλά ούτε και μέσω myDΑΤΑ. Συνεπώς, δεν εντοπίστηκε παραστατικό για το δαχτυλίδι, το οποίο φέρεται ότι ήταν μεγάλης αξίας. Το συνολικό άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης από το 2017 και μετά είναι περίπου 3.000 ευρώ και προφανώς οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη πρακτικά στερούνται εσόδων. Ωστόσο, από τη σελίδα του ιδιοκτήτη στο Instagram προκύπτει η πώληση πολλών κοσμημάτων και μεταχειρισμένων Rolex.

➧ Η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε τη φωτογράφιση δεν χρησιμοποιεί ταμειακή και από το myDΑΤΑ δεν προκύπτει διαβίβαση παραστατικού παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες φωτογράφισης, που πρόσφερε στον γάμο. Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, η οποία έχει βραβευτεί για την ποιότητα της δουλειάς της, υπάρχει πλήθος φωτογραφιών από δεξιώσεις, τις οποίες έχει καλύψει, με εξαιρετικά επαγγελματικό ύφος. Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνει από το 2017 και μετά κυμαίνονται μεταξύ 8.500 και 11.000 ευρώ. Στη δήλωση του 2022, προκειμένου να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου περίπου 200.000 ευρώ, συμπλήρωσε ποσό ανάλωσης κεφαλαίου μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από το αρχείο της ΑΑΔΕ.

➧ Ο μουσικός που έπαιξε στο πάρτι έχει κάνει έναρξη το 2021 και από τις προσωπικές του σελίδες στο facebook φαίνεται ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συναυλιών. Αθροιστικά τα έσοδα της ατομικής επιχείρησης για το 2021 και 2022 είναι λίγο κάτω από 7.000 ευρώ, με αθροιστικό αποτέλεσμα ζημία περί τα 6.000 ευρώ. Δηλώνει, επίσης, περίπου 15.000 ευρώ (αθροιστικά και για τα δύο παραπάνω έτη) ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Από τα διαβιβασθέντα στοιχεία στο myDΑΤΑ δεν προκύπτει η έκδοση παραστατικού για την παρουσία του στον γάμο.

➧ Ο dj του γάμου έχει κάνει διακοπή της ατομικής του επιχείρησης από τo 2011 και δεν συμμετέχει σε κάποια εταιρία. Παρότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ως dj σε πλήθος εκδηλώσεων, τα δηλούμενα εισοδήματά του από μισθωτή εργασία για το 2022 και το 2021 είναι λίγο άνω των 3.000 ευρώ, ενώ για το 2020 και 2019 είναι κάτω από 2.000 ευρώ.

➧ Το πρόσωπο που διακόσμησε με μπαλόνια τον χώρο της γαμήλιας δεξίωσης εμφανίζεται ως υπεύθυνο επιχείρησης, η οποία λειτουργεί υπό άγνωστο φορολογικό καθεστώς, ενώ το πρόσωπο ούτε είναι επιτηδευματίας ούτε συμμετέχει σε κάποια εταιρία. Δεν δηλώνει εισοδήματα, παρά το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από χώρους τη διακόσμηση των οποίων φαίνεται να έχει επιμεληθεί.

➧ Η ατομική επιχείρηση δημόσιων σχέσεων που ανέλαβε την προβολή του γάμου δεν προέκυψε να διαβίβασε παραστατικό προς το ζευγάρι για τις υπηρεσίες της.

Συμπερασματικά, μετά τις ψηφιακές διασταυρώσεις, η φορολογική εικόνα όλων των συντελεστών ήταν πάνω κάτω η ίδια: Σχεδόν όλοι έχουν πολλές αναρτήσεις από τις κάθε είδους πολυτελείς δεξιώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει επαγγελματικά, αλλά είτε εμφανίζουν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα είτε εμφανίζουν μεγάλες ζημίες. Σχεδόν για κανέναν από τους συντελεστές δεν προέκυψε η έκδοση παραστατικού για τις υπηρεσίες του στον γάμο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος της ΑΑΔΕ θα συνεχιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναζητώντας και άλλα «λαβράκια».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα