Επιστρεπτέες: Πληρώνονται 3 χρόνια μετά σε επιχειρήσεις που κόπηκαν άδικα

Επιστρεπτέα προκαταβολή με καθυστέρηση τριών ετών θα πάρουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που δικαιώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, η οποία εξέτασε τις ενστάσεις που υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από την αξιολόγηση των αιτημάτων που διενεργεί η αρμόδια επιτροπή προκύπτει ότι έως και 2.000 από τους συνολικά 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έμειναν εκτός των φτηνών κρατικών δανείων ή έλαβαν μικρότερα ποσά πληρούν τελικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με την απασχόληση, η οποία αποτέλεσε και το βασικό κριτήριο χορήγησης των δανείων την περίοδο του κορονοϊού.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Οσοι δικαιωθούν από την επιτροπή και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μήνες πριν αρχίσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης». Η εξόφληση της οφειλής θα γίνει σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα