Τι αλλάζει στην έκδοση αποδείξεων για τις επιχειρήσεις εστίασης

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Νέες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης για την έκδοση αποδείξεων ορίζει νέα απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή (φωτό), παρότι έχει αρχίσει ήδη η νέα τουριστική σεζόν. Από την 1η Αυγούστου οι επιχειρήσεις εστίασης είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό Αθροισης και Σήμανσης (ΦΗΜΑΣ) εστιατορίου ή ταμειακή μηχανή εστιατορίου ή φορολογικούς εκτυπωτές (ΑΔΗΜΕ) για την έκδοση αποδείξεων.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους επεξεργασίας (πλήρους γεύματος), δηλαδή επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες λοιπές επιχειρήσεις, προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση από σερβιτόρους σε μεμονωμένους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια (συμπεριλαμβανομένων των πάγκων ή των ιδιαίτερων χώρων) και λειτουργούν με συγκεκριμένους ΚΑΔ, που έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ιδίως εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπιραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια και πιτσαρίες.

Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται (πλην της περίπτωσης χρήσης ΕΑΦΔΣΣ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης):

• Επιχειρήσεις εστίασης που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται τουριστικοί.

• Οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο (take away), διανομής (delivery), αυτοεξυπηρέτησης (self-service), καθώς κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων συναλλαγών η επιχείρηση δεν παρακολουθεί «ανοιχτά τραπέζια».

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, εφόσον κατά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της απόφασης δεν χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ, δεν έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο ταμειακό μηχανισμό τους και μπορούν να λειτουργούν και με απλή εγκεκριμένη ταμειακή μηχανή.

Τέλος, με την απόφαση διευκρινίζεται ότι οι λοιπές επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν με ΚΑΔ των κατηγοριών 56.10 και 56.2 και δεν παρέχουν υπηρεσίες σερβιρίσματος, επιτρέπεται (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό) για την έκδοση των παραστατικών τους να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ εστιατορίου ή πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα