Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου καταγράφουν σημαντική άνοδο από τα τέλη του 2022, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ενισχύει τις ανησυχίες για παρατεταμένες διαταραχές στην προσφορά και για τα επίπεδα των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 4,8%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Παράλληλα, οι ασιατικές τιμές κινήθηκαν ανοδικά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Η νέα άνοδος του πετρελαίου ενίσχυσε περαιτέρω την τάση της Πέμπτης.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη επηρεάσει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές από τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχει εντείνει τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς.
Παρότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλότερες από τα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης του 2022, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα, αυξάνοντας τις πιέσεις στην οικονομία της περιοχής ενόψει του χειμώνα.
Ο Τομ Μάρζεκ-Μάνσερ, διευθυντής για το φυσικό αέριο και το LNG στην Ευρώπη στη Wood Mackenzie, δήλωσε ότι η πιθανότητα άμεσης επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή απομακρύνεται, επισημαίνοντας ότι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες, γεγονός που «θα αυξήσει τελικά το κόστος ζωής σε πολλά μέρη του κόσμου».
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν μειωθεί ενόψει του χειμώνα. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες περίπου κατά 67%, το χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή από το 2009, όταν άρχισαν να καταγράφονται διαθέσιμα στοιχεία.
Μια περαιτέρω συρρίκνωση των παγκόσμιων ροών θα αύξανε την ανάγκη της Ευρώπης να ανταγωνιστεί την Ασία και άλλες περιοχές για τα διαθέσιμα φορτία LNG, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες τιμές καθώς αυξάνεται η ζήτηση για θέρμανση.
