Σήμερα, Σάββατο 6 Ιουνίου, το εορτολόγιο περιλαμβάνει σημαντικές μνήμες Αγίων και ένα κεντρικό εκκλησιαστικό γεγονός. Η ημέρα σηματοδοτεί την Απόδοση της Πεντηκοστής, κλείνοντας τον κύκλο της καθόδου του Αγίου Πνεύματος. Με αυτή την αφορμή, ψάλλονται για τελευταία φορά στις εκκλησίες οι ύμνοι της μεγάλης αυτής δεσποτικής εορτής.
Η μνήμη του Οσίου Ιλαρίωνα και των Αγίων Μαρτύρων
Η Εκκλησία τιμά τον Όσιο Ιλαρίωνα τον Νέο, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Δαλμάτων στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 8ο και 9ο αιώνα. Σε μια περίοδο έντονων ταραχών λόγω της Εικονομαχίας, υπερασπίστηκε με σθένος την προσκύνηση των ιερών εικόνων. Η σταθερή άρνησή του να υποχωρήσει στις πιέσεις των εικονομάχων αυτοκρατόρων είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις και εξορίες.
Μαζί του εορτάζονται ο Άγιος Γελάσιος και ο Άγιος Ανδρόνικος. Ο πρώτος ομολόγησε τον χριστιανισμό τους πρώτους αιώνες και υπέμεινε μαρτύρια, ενώ ο δεύτερος, υπηρετώντας ως κληρικός, θυσίασε τη ζωή του για την πίστη, λαμβάνοντας τον τίτλο του ιερομάρτυρα.
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα έχουν την ονομαστική τους εορτή όσοι φέρουν τα ονόματα: Γελάσιος, Ιλαρίων και Ιλαρία.
