Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας με την Τουρκία

Εντείνονται οι πιέσεις για διάλογο τη στιγμή που το ερευνητικό «Oruc Reis» βρίσκεται μια ανάσα από το Καστελόριζο

Τα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταιγιστικά και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από καμία «επικοινωνιακή διπλωματία». Το «Oruc Reis» πλέει με τα συνοδευτικά πολεμικά τουρκικά πλοία όλο και πιο κοντά στα παράλια του Καστελόριζου. Δεν είναι μόνο οι καθοδηγούμενες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας (κάτι… θυμίζουν) που το προαναγγέλλουν. Είναι και η πραγματικότητα που πλέον δεν μπορεί να παραποιηθεί.

Το «Oruc Reis» χθες το απόγευμα έπλεε στα 33 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Το τουρκικό πλοίο… ξεχάστηκε -άλλωστε σύμφωνα με τον κατά τα λοιπά φλογερό πατριώτη και νυν υπουργό Μάκη Βορίδη δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας- από τα ΜΜΕ, που καθημερινά την πρώτη εβδομάδα έδιναν «δραματικά» ρεπορτάζ. Τώρα, μάλλον υπάρχει άλλη προτεραιότητα: να βαδίσουμε στον δρόμο του διαλόγου όπου μας «σπρώχνουν» οι συμμαχοί μας.

Το τελευταίο επεισόδιο είναι η πολυμερής διάσκεψη στην οποία μας καλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου ελπίζει, όπως διατείνεται, ότι θα λυθούν τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε αυτόν τον διάλογο όμως πρέπει να συμμετέχει και η Κύπρος, η οποία είναι η πρώτη που υπέστη τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η Άγκυρα όμως δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και δεν τη θέλει στην πολυμερή συνάντηση. Προς το παρόν η Αθήνα αντιδρά στη μη συμμετοχή της Κύπρου. Το συζητάει όμως. Και το θέμα είναι τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το «μενού» αυτής της σύσκεψης. Θα πάμε με το «Oruc Reis» έξω από τη Ρόδο και το Καστελόριζο ή αποτελεί προϋπόθεση η αποχώρησή του;

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Γνωρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ότι το «Oruc Reis» πλησιάζει στο Καστελόριζο; Από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσαν ότι συζητήθηκαν «η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές». Όταν θα πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους συνάντηση, στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, οι Τούρκοι θα έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό τους για έρευνες ακόμη και λίγο έξω από τα χωρικά μας ύδατα. Θα αρκούν η αλληλεγγύη -στα λόγια, γιατί στις πράξεις η Τουρκία και ο Ερντογάν αποτελούν προνομιακό συνομιλητή αρκετών εταίρων μας- και οι προτροπές για διάλογο;

Ο Σεπτέμβριος θα είναι «καυτός» όσον αφορά την ελληνοτουρκική κρίση. Επισημοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική. Η συνάντηση με τον μοναδικό ίσως τόσο φανερά θετικά διακείμενο σύμμαχό μας Μακρόν θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που θα γίνει εκεί εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Στις 24 και 25 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου και θα αποφασιστούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Όπως φαίνεται, όμως, τα τουρκικά πλοία θα εξακολουθήσουν να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή που γκριζάρουν από τις 10 Αυγούστου, από τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα