Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εν όψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και τον ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», στέλνοντας ακόμη ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει να βάλει φρένο στις προκλητικές κινήσεις της.

Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δήλωναν πολλοί ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία που ξεκίνησε τις προκλήσεις, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. Την ίδια ώρα, προφανώς χάριν της διπλωματίας, χαιρέτισαν την απόφαση της γείτονος να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων. Εντούτοις οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου είναι απολύτως καταδικαστέα.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσης σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, από τη δεινή κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα