Μέλος της επιτροπής Αγγελοπούλου «ενοχλείται» από τους ήρωες του ’21

➥ Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά δεν έχω καθόλου καλό προαίσθημα για την υποδοχή που θα έχει το νέο πόνημα του μέλους της «Επιτροπής 2021», ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ για την Ελληνική Επανάσταση. Αν κρίνω βεβαίως από όσα διάβασα ότι είπε σε διαδικτυακή παρουσίαση ενώπιον ελληνικού κοινού ο γνωστός ιστορικός, στον οποίο αποδίδεται η φράση «για να έχουν μέλλον τα έθνη, πρέπει να αλλάξουν το παρελθόν τους».

➥ Διαβάζω ότι ο κύριος Μαζάουερ παρουσίασε στο κοινό του δύο εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της Επανάστασης. Ο πρώτος είναι με την ανάδειξη των ηρώων και προς τούτο έδειξε σε όλους -μάλλον ειρωνικά- ένα πορτρέτο του Νικηταρά. Την απορρίπτει την προσέγγιση μέσα από τους ήρωες ο κύριος Μαζάουερ γιατί φαίνεται δεν υπάρχουν ήρωες που να ταιριάζουν με τα γούστα του. Πολύ ανυπότακτοι ο Κολοκοτρώνης και ο Καποδίστριας , πιο πολύ του γούστου του ο Κοραής και ο Ρήγας. Ο δεύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε την Επανάσταση -κατά Μαζάουερ- είναι μέσα από τις πηγές και έφερε ως παράδειγμα στο κοινό του το τρίτομο έργο του διαφωτιστή Νίκου Σπηλιάδη.

➥ Το μόνο καλό που συγκρατώ από την παρουσίαση είναι ότι θέλει να αναδείξει τον ελληνικό λαό πρωταγωνιστή, έστω διαγράφοντας τους ήρωές του. Εμείς για την ώρα, προτού διαβάσουμε το πόνημα Μαζάουερ, ένα πράγμα έχουμε να πούμε: Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταστρέψει ως νέος Χατζής την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει επιτυχώς μέχρι στιγμής η Γιάννα Αγγελοπούλου περιοδεύοντας σε όλη την επικράτεια μιλώντας ακριβώς γι’ αυτό: Για τους ήρωες. Το χαμένο έδαφος από τις πρόωρες αστοχίες καλύφθηκε χάρη σε αυτήν, ας μην έχουμε νέα «πισωγυρίσματα».

➥ Να πώς επιχειρούνται οι ανασχηματισμοί στους καιρούς μας. Διάφορα ΜΜΕ απαιτούν την καρατόμηση υπουργών ονομαστικώς (Κεραμέως , Σταϊκούρας, Θεοδωρικάκος, Καραμανλής), υποδεικνύουν ποιους θέλουν στην κυβέρνηση (Ευάγγελος Βενιζέλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης), κάνουν άνω κάτω την κυβέρνηση και έχουν όλοι να πορεύονται. Τα είδαμε το Σαββατοκύριακο. Δεν λειτουργούν έτσι οι κυβερνήσεις, αγαπητοί. Διαλύονται. Ειδικώς αν οι υπουργοί νιώθουν ότι στοχοποιούνται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα