Επιχείρηση απομόνωσης της Τουρκίας

Κινήσεις Δένδια με στόχο την υιοθέτηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μέτρων εις βάρος της επιθετικότητας της Αγκυρας

Σε μπαράζ διπλωματικών ενεργειών προκειμένου να περιθωριοποιήσει την Τουρκία επιδόθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατόπιν συνεννόησής του με τον πρωθυπουργό. Αρχικά απέστειλε επιστολή προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέι, με την οποία υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ε.Ε. θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Εξάλλου ο κ. Δένδιας, με επιστολές του προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, ζήτησε την άσκηση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών σε επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες-Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ζητάει να μη δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως είχαν αποσταλεί επιστολές καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς, μεταξύ άλλων, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον ύπατο αρμοστή Ζοζέπ Μπορέλ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα