Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το… μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Η πολιορκία των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά σκάφη συνεχίζεται, και από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση, παρά μόνον «επίδειξη ψυχραιμίας».

Η ανανέωση της Navtex για τις έρευνες του «Oruc Reis» ήταν απολύτως αναμενόμενη και, φυσικά, το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει με την πορεία του την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, παρότι συνεχώς παρακολουθείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας. Εφόσον η Τουρκία θεωρεί πια δεδομένο ότι θα παραβιάζεται δίχως συνέπειες η ελληνική υφαλοκρηπίδα και ότι δεν υπάρχουν τα 12 μίλια ως ελληνική «κόκκινη γραμμή», τώρα τραβάει περαιτέρω το σκοινί θέλοντας να αποδείξει ότι τα πλοία της μπορεί να φτάσουν για έρευνες στα έξι μίλια και ένα εκατοστό από τα ελληνικά νησιά.

Γι’ αυτό, άλλωστε, τα όρια της συγκεκριμένης Navtex αγγίζουν σχεδόν τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, σύμφωνα με τα ανατολικά όρια που καθορίζει η νέα Navtex, μπορεί να φτάσει και στα 6,1 ναυτικά μίλια από τη Ρω και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ στα δυτικά δεσμεύονται γραμμές ανοιχτά από τη Λίνδο και το Φαληράκι, σχεδόν πάνω στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που σταματά στον 28ο μεσημβρινό. Επιπρόσθετα, η νέα Νavtex της Τουρκίας έχει ισχύ ως τις 27 Οκτωβρίου, γεγονός που ερμηνεύεται από αναλυτές ως απόπειρα αμαυρώσεως της εθνικής εορτής της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία άλλωστε θα γίνουν και ασκήσεις των Τούρκων στο… κεντρικό Αιγαίο.

Στις 27 Οκτωβρίου μπορεί να δούμε την προκλητική ανανέωση της συγκεκριμένης Νavtex ή μια μικρή παύση, προκειμένου τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Oruc Reis» να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση. Η Αθήνα απάντησε με anti-Navtex, τονίζοντας ότι η τουρκική αφορά «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη», διότι η περιοχή όπου εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ενώ τονίζεται ότι τη δικαιοδοσία για έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο. Η πορεία του τουρκικού ερευνητικού, που άλλοτε ανοίγει και άλλοτε κλείνει τους πομπούς του, δημιουργεί πονοκεφάλους στην ελληνική πλευρά, που παρακολουθεί την τουρκική προσπάθεια κορύφωσης της έντασης.

Η πολιτική επιλογή της διπλωματικής αντιμετώπισης του προβλήματος που προκαλεί η Τουρκία επαναλαμβάνεται συνεχώς από την κυβέρνηση, όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί τελικά να αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις. Η ελληνική πλευρά, πάντως, προετοιμάζεται για μια μακρά περίοδο… προκλήσεων, καθώς τίποτε στον ορίζοντα δεν δείχνει πια ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω και θα σταματήσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές, ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η έλλειψη «απάντησης» από πλευράς ΗΠΑ, σε μορφή κυρώσεων, για την ενεργοποίηση των συστημάτων S-400 από την Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα