Εξοικονομώ! Δημοσιεύτηκε το ΦEK με όλο το πρόγραμμα

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις, ποιες είναι οι 5 εισοδηματικές κατηγορίες. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στην Ήπειρο

Με λίγες μέρες καθυστέρηση αρχίζει τελικά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση στην έναρξη του προγράμματος, το οποίο τελικά αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου στην Ηπειρο και στα νησιά του Ιονίου και όχι στις 9 Δεκεμβρίου από τη Θεσσαλία, η οποία πλήττεται από τον κορονοϊό.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν έφερε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, καθώς συνεχίζει να επικρατεί η λογική «όποιος προλάβει πρόλαβε». Στο πρόγραμμα υπάγονται οι αιτήσεις με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως πιστοποιείται από τον εξαψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα. Οι αιτήσεις θα γίνονται δέκτες μέχρι να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι ανά Περιφέρεια και επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν πιστοποιητικό από τις πολεοδομίες κατά τη διάρκεια της αίτησης υπαγωγής (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχουν θεσπιστεί πέντε εισοδηματικές κατηγορίες με υψηλότερες επιδοτήσεις.

Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 85% (95% για τις λιγνιτικές περιοχές), ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει, από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα, στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ.

Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη (από Δ στα προηγούμενα προγράμματα). Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν δυνατότητα υπαγωγής και πιο καινούργια σπίτια.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

• να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί,
• να υφίσταται νόμιμα (ή να έχει τακτοποιηθεί αν πρόκειται για αυθαίρετο),
• να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης που έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και
• να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Προσαυξήσεις

Στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται βασικό ποσοστό επιχορήγησης από 35% έως 65% (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία), ενώ προστίθενται οι κάτωθι προσαυξήσεις:

1) Ειδική προσαύξηση 10% επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης σε όλους.

2) Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον β΄ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.

3) Eιδικά για τους δήμους, οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης). Πρόκειται για τους Δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, Εορδαίας, Σερβίων, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φτάνει το 55%-85%, ενώ στις λιγνιτικές περιοχές το ποσοστό κυμαίνεται από 65%-95%.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα