Επιτέλους! Αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400

Ποια τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας απόφασισε να λάβει το υπ. Οικονομικών

Το είπαν και το έκαναν οι Αμερικανοί! Την ώρα που «στα μέρη μας» η Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζεται στο να… ατενίζει παθητικά τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ έσπευσαν να πράξουν το αυτονόητο: να επιβάλουν δηλαδή σκληρές κυρώσεις κατά της Αγκυρας ως τιμωρία για τα -κατά παράβαση των νατοϊκών δεσμεύσεών της- εξοπλιστικά «νταραβέρια» που έκανε με τους Ρώσους αγοράζοντάς τους S-400.

Συγκεκριμένα, χθες βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ, καθώς και εναντίον ακόμη τριών Τούρκων αξιωματούχων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τη δική του πλευρά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε εμφατικά την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επιβεβαίωσε συγχρόνως ότι οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων τόσο στον Ισμαήλ Ντεμίρ όσο όμως και στους άλλους τρεις Τούρκους αξιωματούχους. Την ώρα που τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν συγχρόνως απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, ο Πομπέο σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις στο SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το #CAATSA. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με τη Ρωσία στον αμυντικό τομέα».

Άμεση ήταν χθες βράδυ βέβαια η απάντηση των Τούρκων. Εμφανώς θορυβημένη όσο όμως κυρίως ανήσυχη, η Αγκυρα διά του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ και διεμήνυσε ότι θα απαντήσει προβαίνοντας σε αντίποινα. Νωρίτερα τη Δευτέρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο «σουλτάνος» σε ομιλία του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα