Διερευνητικές επαφές: Μία από τα ίδια και στην Αθήνα!

Ολοκληρώθηκε χθες ο 62ος κύκλος με διαρροές για «καλό κλίμα». Σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο των συνομιλιών

Χαμηλούς τόνους διατήρησε η Αθήνα για να περιγράψει τον 62ο κύκλο των διερευνητικών επαφών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα χθες. Το «καλό κλίμα» με το οποίο διπλωματικές πηγές περιέγραφαν τη συνάντηση των δύο πλευρών δεν αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τίποτε παραπάνω από την απόφαση να συνεχιστούν αυτές, χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενό τους.

Η πάγια τακτική της ελληνικής πλευράς να μη δίνει πληροφορίες για το τι συζητήθηκε συνεχίστηκε, αν και, όπως φαίνεται, αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής για συνέχιση των διερευνητικών επαφών με την ταυτόχρονη διατήρηση του άτυπου χαρακτήρα τους. Με τους ίδιους όρους μπορεί να εξηγηθεί και η παρουσία της επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή στο γεύμα που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση των τετράωρων διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό και η κυρία Σουρανή δεν συμμετείχε στη διαδικασία καθ’ αυτή με τον τρόπο που το είχε κάνει ο Ιμπραήμ Καλίν, κίνηση που είχε ερμηνευτεί από την ελληνική πλευρά ως απόπειρα αναβάθμισης της σημασίας των διερευνητικών επαφών και μετακινησής τους από τον άτυπο χαρακτήρα τους.

Κάτι το οποίο επανέλαβε ακόμη μία φορά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε χθεσινή της συνέντευξη, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένες επαφές είναι ένας τεχνικός και άτυπος, μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης και όχι «διαπραγμάτευση».

Βέβαια, η κυβερνητική εκπρόσωπος δημιούργησε προβληματισμό, όταν ανέφερε ότι αυτές οι επαφές μπορεί να οδηγήσουν σε «διαπραγμάτευση», εάν υπάρξουν συγκλίσεις, αναφέροντας την προσφυγή στη Χάγη μετά την υπογραφή συνυποσχετικού ως έτερη επιλογή. Διατύπωση η οποία σίγουρα χρήζει περαιτέρω εξηγήσεων.

Στόχος πάντως της Τουρκίας είναι να μετατραπούν οι διπλωματικές επαφές σε πολιτικές, προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να επιτύχει η Τουρκία μια «συμφωνία» σε πολιτικό επίπεδο, που θα αφήνει στην άκρη το Διεθνές Δίκαιο, από το οποίο απορρέουν τα δικαιώματα της Ελλάδας που αμφισβητεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κίνησή της λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών να αποστείλει διπλωματική νότα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., με την οποία επί της ουσίας αποκαλούσε δική της υφαλοκρηπίδα τα σημεία στα οποία θα γίνουν έργα για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Απαντώντας σε αυτή την κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του τόνισε ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, διά της διπλωματικής οδού. Στις ίδιες δηλώσεις ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι δεν φαίνεται να είναι ορατή στο άμεσο μέλλον μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο κλίμα, που προφανώς δεν υπάρχει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα