Παυλόπουλος: Η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε στη Λευκωσία με θέμα «Η ευθεία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της ευρωπαϊκής ΑΟΖ» συμμετείχε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «είναι θεσμικώς αυτονόητο ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των κρατών-μελών είναι και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και υπ’ αυτό το πρίσμα τίθεται το νομικό -και, κατ’ επέκταση, πολιτικό- ζήτημα της υποχρέωσης και της μορφής σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ κάθε κράτους-μέλους κυρίως με τρίτα προς αυτήν κράτη, δοθέντος ότι δεν έχει, από πλευράς έννομων συνεπειών, την ίδια νομική σημασία και αξία η σύμπραξή της, και στη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ κρατών-μελών, όπως συνέβη προσφάτως με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «πρέπει να έχει προ οφθαλμών την εξής πραγματικότητα σχετικά με την ΑΟΖ στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου: Μέσω της πίεσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ που τους αναλογεί κατά τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982 -άρα ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, η Τουρκία επιδιώκει, στο πλαίσιο των “νεοοθωμανικών” της φαντασιώσεων, να καταστεί ρυθμιστικός “παράγοντας” στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, “ισότιμος συνομιλητής” με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλες λέξεις, “παράγοντας” ο οποίος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου την Ελλάδα και την Κύπρο, “συνομιλεί” ευθέως με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα