Ελληνική «σφήνα» στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή

Επίσκεψη και επαφές Δένδια σήμερα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη. Συνέχεια των συναντήσεων σε Ιορδανία – Αίγυπτο

Στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η αιματοχυσία έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Οι διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει αυτός ο κύκλος αίματος λαμβάνουν χώρα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, ενώ η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο κ. Δένδιας θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραΐμ Σταγιέχ.

Η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από την πλευρά των Παλαιστινίων, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι, αλλά και η προσπάθεια της Τουρκίας να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Παλαιστίνη οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολλά μέτωπα, γιατί μετά το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι. Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι επισκέψεις Δένδια είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, η οποία υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους.

Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν και της Τουρκίας στην Παλαιστίνη, ο οποίος βλέποντας τη σφοδρή αιματηρή ανάφλεξη στα Παλαιστινικά Εδάφη ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά και επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ηγέτης, δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα αραβικά καθεστώτα, ενώ ταυτόχρονα τορπιλίζει τις περσινές συμφωνίες του Ισραήλ με τις μουσουλμανικές χώρες.

Η προσπάθεια διαμεσολάβησης του Ελληνα ΥΠΕΞ μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ καταδεικνύει και τις διαφορές ΕλλάδαςΤουρκίας όσον αφορά την αντίληψη που υπάρχει στην κάθε χώρα για την επίλυση γεωπολιτικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι λεπτομέρειες της διπλωματικής προσπάθειας του Νίκου Δένδια συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα