Ανεξέλεγκτη προέλαση της πύρινης λαίλαπας στην Αττική!

Ολονύχτιο θρίλερ! Στο έλεος της φωτιάς σπίτια στη Δροσοπηγή. Σκηνές πολέμου στο Κρυονέρι. Υπό πολιορκία Αφίδνες και Άγιος Στέφανος

Πριν καλά καλά συνέλθουν οι κάτοικοι της Αττικής από το ισχυρό σοκ της καταστροφικής πυρκαγιάς της Τρίτης, που κατέκαψε σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Βαρυμπόμπη, ο πύρινος εφιάλτης συνέχισε χθες να καταστρέφει το λεκανοπέδιο, μέσα από τρεις μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Δροσοπηγή, στις Αδάμες και την ευρύτερη περιοχή των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι! Το χειρότερο σενάριο, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ, όταν η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και κινήθηκε προς Αγιο Στέφανο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον μόνο ένα θαύμα θα αποτρέψει τη βιβλική καταστροφή.

Νωρίτερα το πρωί, είχε σημάνει συναγερμός, όταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, εντοπίστηκε 300 μέτρα μετά το Βαρυμπόμπη Club και 150 μέτρα από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής ένα τσαντάκι, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα μεταλλικό κουτί που περιείχε σπίρτα, αναπτήρα και άγνωστα αντικείμενα, τυλιγμένα σε χαρτί και πλαστικό. Αμεσα έφτασαν στο σημείο κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που παρέλαβαν τα ευρήματα, τα οποία πλέον αξιολογούνται και συλλέγονται δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Ωστόσο, το γεγονός προκαλεί ανησυχίες ότι πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική κρύβεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών!

Αρχικά, χθες, εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Καθώς περνούσαν οι ώρες, η κατάσταση ολοένα και χειροτέρευε και έως το απόγευμα η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια της Δροσοπηγής, τυλίγοντάς τα στις φλόγες. Μάλιστα, τρόμο προκάλεσε η δήλωση του αντιδημάρχου Ωρωπού Ευάγγελου Λιάσκου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι στη Δροσοπηγή υπήρχαν εγκλωβισμένοι κάτοικοι. Ταυτόχρονα, πληροφορίες ανέφεραν ότι πέντε άτομα από τη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Η ανεξέλεγκτη προέλαση της πύρινης λαίλαπας σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τον Δήμο Διονύσου, που ζήτησε από τους κατοίκους του Κρυονερίου να απομακρυνθούν με τάξη και ασφάλεια από τα σπίτια τους, ενώ εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες που έγραφε: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας».

Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο της πύρινης λαίλαπας, στο Κρυονέρι εκτυλίσσονταν σκηνές πολέμου, με τις καμπάνες να χτυπούν, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή! Λίγο αργότερα, οι πύρινες γλώσσες θα εισέβαλλαν και στο Κρυονέρι, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων που έκοβαν δέντρα και προσπαθούσαν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον Κοκκινόβραχο για τις Αφίδνες, όπου η φωτιά βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα διόδια!

Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στην εθνική οδό από τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Οινοφύτων. Η καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, η οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

Αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελίας στάθηκαν τόσο δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου όσο και η αναφορά δικηγόρου που θέτει σειρά ερωτημάτων, όπως αν ισχύει η φήμη ότι η φωτιά άρχισε από μετασχηματιστή, αν είναι αληθές ότι σε πολλές περιοχές, όπως η Βαρυμπόμπη, δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις επειδή υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης ή αν είναι συμβατό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού.

Τατόι: Μια ανάσα οι φλόγες από τα κοντέινερ όπου φυλάσσονται πολύτιμα βασιλικά κειμήλια

Απελπιστική ήταν η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου, όπου αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε φτάσει στα βασιλικά ανάκτορα, γύρω από το κοιμητήριο και μια ανάσα από τα ειδικά κοντέινερ όπου φυλάσσονταν τα περίπου 100.000 πολύτιμα αντικείμενα του κτήματος!

Μόλις πριν από δύο μήνες, στις 28 Μαΐου, η «δημοκρατία» είχε αναδείξει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο με φωτογραφικά ντοκουμέντα τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Στο οδοιπορικό της στα βασιλικά κτήματα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις η «δημοκρατία» είχε επισημάνει ότι το Κτήμα Τατοΐου ήταν καλυμμένο απ’ άκρη σ’ άκρη με πεσμένα κλαδιά δέντρων, ξύλινα δοκάρια και ξερόχορτα, που αρκούσε μόνο μια σπίθα για να πάρουν φωτιά! Μάλιστα, προειδοποιούσε ότι θα συμβεί αυτό που, τελικά, συνέβη:

«Η απίστευτη βλάστηση και τα αιωνόβια δέντρα που κατέρρευσαν τον δύσκολο χειμώνα που περάσαμε δημιούργησαν παγίδες που, αν δεν γίνουν αντιληπτές, μπορεί να αποβούν μοιραίες! Και το σκηνικό της εγκατάλειψης δεν σταματά εδώ! Κομμένα καλώδια της ΔΕΗ σέρνονται στο έδαφος. Αλλα καλυμμένα από την πλούσια βλάστηση και άλλα μαζί με μισογκρεμισμένους στύλους που στηρίζονται σε δέντρα πριν πέσουν στο έδαφος!» Οπως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Πολιτισμού και θέσαμε ερωτήματα για τις εικόνες που κατέγραψε. Την αμέσως επόμενη ημέρα, πριν πάρουμε στα χέρια μας τις απαντήσεις της υπουργού, επισκέφθηκε τον χώρο κλιμάκιο της κυβέρνησης για να εποπτεύσει τις εργασίες αποψίλωσης! Όμως οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν αφορούσαν τα κεντρικά κτίρια και όχι τα σημεία που κατέγραψε η «δημοκρατία»!

Δυστυχώς, το ρεπορτάζ μας αποδείχθηκε προφητικό… Άλλωστε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου κατήγγειλε την ανυπαρξία σχεδίου εκκένωσης και πυροπροστασίας των βασιλικών ανακτόρων!

«Χρειάζονται πυρανιχνευτές με αυτόματους εκτοξευτήρες νερού και, φυσικά, πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες που θα έχουν νερό. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα στον ιστορικό πυρήνα» επισήμανε ο Βασίλης Κουτσαβλής, μιλώντας στο thetoc.gr και πρόσθεσε:

«Πώς θα εκκενώνονταν 100.000 αντικείμενα, 15 αυτοκίνητα, 15 άμαξες, τεράστια αντικείμενα και λοιπά; Θα ήταν αδύνατο με τη φωτιά στην πλάτη. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα