Επιβεβαίωση της δημοκρατίας: Η σφοδρή κόντρα με τη Λαγκάρντ «εξαφάνισε» τον Ζαββό

Τον τεχνοκράτη που διαφημιζόταν ότι διαθέτει ισχυρές επαφές στην Ε.Ε., μέσω των οποίων θα μπορούσε να διαχειριστεί όλες τις επικοινωνίες με τους τραπεζίτες, αποφάσισε να καρατομήσει διά της πλαγίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ανασχηματισμό, καθώς καταργήθηκε ξαφνικά η θέση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Γιώργος Ζαββός βρέθηκε εκτός της κυβέρνησης, παρότι από την αρχή της τοποθέτησής του το Μέγαρο Μαξίμου τον χαρακτήριζε τον «κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση», μαζί με άλλους 13 μεγάλους τεχνοκράτες που θα συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση του υφυπουργείου και η απομάκρυνση του κ. Ζαββού έτυχαν… θερμής υποδοχής από μερίδα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του οικονομικού επιτελείου.

Οι κακές γλώσσες λένε, μάλιστα, πως οι σχέσεις του τέως υφυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ήταν τεταμένες εδώ και αρκετό καιρό, ενώ το ίδιο κλίμα επικρατούσε τόσο με τον Χρήστο Σταϊκούρα όσο και με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και την αποκάλυψη «βόμβα» της «δημοκρατίας» στις 3 Αυγούστου, όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε γίνει έξω φρενών με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των τραπεζών, με φόντο το νομοσχέδιο για την αναβαλλόμενη φορολογία, το οποίο προέβλεπε την απαλλαγή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον φόβο να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ανακεφαλαιοποίησής τους από το Δημόσιο σε περίπτωση ζημιών.

Τους πανηγυρισμούς τότε του κ. Ζαββού, ο οποίος με non paper προσπάθησε να δώσει μια διαφορετική εικόνα της κατάστασης, διέψευσε έγγραφο της ΕΚΤ, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και περιείχε μια σειρά από επιφυλάξεις και «καμπανάκια».

Από το έγγραφο αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ο κ. Ζαββός δεν είχε καταλήξει σε επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε μια «μεσοβέζικη» λύση για να μην τιναχτεί στον αέρα το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, ότι μέχρι και αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει αναθέσει το «καυτό» χαρτοφυλάκιο των τραπεζών σε κάποιον άλλον υπουργό του οικονομικού επιτελείου.

Σημειώνεται πως το «ορφανό» χαρτοφυλάκιο περιέχει ολόκληρο τον σχεδιασμό της χώρας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ακόμα και σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους μήνες, που αποτελεί μια ασφυκτική δέσμευση έναντι του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα