Ακυρώθηκε η συνάντηση Ελπιδοφόρου – Μητσοτάκη

«Φόρτο εργασίας» επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να τον αποφύγει

Δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη ξενάγηση στο Ground Zero. Παρότι ως αιτία της αλλαγής του προγράμματος του πρωθυπουργού προβάλλεται η συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της «Wall Street Journal», είναι προφανές ότι πρόκειται για έμπρακτη έκφραση δυσφορίας της ελληνικής πλευράς, που διατυπώθηκε χθες και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου.

Ενώ μέχρι προχθές το Μέγαρο Μαξίμου κρατούσε ισορροπίες για το θέμα (την ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη εκθείαζε τον ιεράρχη), χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποδοκίμασε τη στάση του. «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα αν θα συναντηθεί με τον κ. Ελπιδοφόρο ο πρωθυπουργός προϊδέασε για την εξέλιξη σημειώνοντας: «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Προκύπτουν συνεχώς πράγματα. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα».

Στο μεταξύ, την απογοήτευσή τους για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση η κορυφαία ομογενειακή οργάνωση «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. «Καλούμε τον γενικό γραμματέα Γκουτέρες και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να καταστήσουν σαφή τη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, επαναφέροντας την κατηγορηματική δέσμευσή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και απέχοντας από τη συμμετοχή σε περαιτέρω προσπάθειες ασβέστωσης (whitewash) του καθεστώτος Ερντογάν» σημειώνουν, την ίδια ώρα που ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ εξέφραζε δήθεν τη λύπη του «για τις αντιδράσεις από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς» για τη στάση του Αρχιεπισκόπου. Οπως είπε, «ενέργειες με πολιτικό κίνητρο δείχνουν το επίπεδο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο χθες στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ενοχλημένος (;) από την αποδοκιμασία του ιεράρχη από την κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία».

Αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα