Οι Τούρκοι αμφισβητούν την κυριαρχία νησιών μας

Ανεβάζουν το θερμόμετρο με προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία συνεχίζουν τις γελοιότητες για αποστρατιωτικοποίηση

Ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, όπως η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σάμος και η Ικαρία, αποτελεί η τελευταία επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, καθώς ρητά σημειώνει ότι αυτή είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Η εξοργιστική αυτή κίνηση των Τούρκων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών επεισοδίων που δείχνουν τις προθέσεις της γείτονος τόσο για την ανατολική Μεσόγειο όσο και για το Αιγαίο.

Σύμφωνα με τους παράλογους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται τις Συνθήκες της Λωζάννης ή των Παρισίων, γιατί, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, τις έχει… παραβιάσει.

Εάν δηλαδή, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, δεν αφήσουμε στη… μοίρα τους, έρμαια των τουρκικών ορέξεων, τα νησιά μας, αυτά δεν είναι πια δικά μας. Για την περίπτωση, δε, που κάποιος θα ήθελε να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πού οδηγούν την κατάσταση οι Τούρκοι, αρκούν οι δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος Ερντογάν, Τσελίκ, που ισχυρίστηκε, αναφερόμενος προφανώς στην ελληνική πλευρά, ότι «μια πολιτική η οποία θεωρεί το Αιγαίο δική της λίμνη και αγνοεί την ύπαρξη του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας στη βόρεια Κύπρο δεν θα καταλήξει πουθενά. Τελευταία, στην παραβίαση από ένα ελληνοκυπριακό πλοίο, οι ναυτικές μας δυνάμεις επενέβησαν αμέσως και το έστειλαν πίσω στην περιοχή του. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η κόκκινη γραμμή μας. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μητέρας πατρίδας».

Η σαφής αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας έρχεται μέσω απαντητικής επιστολής στην από τις 27 Ιουλίου απάντηση της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, που είχε απορρίψει το σύνολο των προκλητικών τουρκικών απόψεων οι οποίες είχαν ήδη κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ. Η ανταπάντηση της τουρκικής πλευράς εστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου και είναι πασιφανές ότι έχει σκοπό να ανεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με μια σαφέστατα νομικίστικη προσέγγιση, ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Σινιρλίογλου, σημειώνει πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» και υπογραμμίζει πως η Τουρκία καλεί για ακόμη μια φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας». Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των Συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα