Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη!

Στον λαμπρό εορτασμό της εθνικής την παράσταση έκλεψαν η πτήση επετείου του F-16, του Spitfire και οι αλεξιπτωτιστές

Εντυπωσιακή ήταν η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αν και διήρκεσε μόλις 60 λεπτά, που ήταν όμως αρκετά για να γίνει λαμπρός ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, παρά τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Είναι αλήθεια ότι την παράσταση έκλεψαν από αέρος η πτήση του F-16 και του Spitfire, όπως και η πτώση των αλεξιπτωτιστών, υπολοχαγού Κωνσταντίνου Πίστα και αρχιλοχία Γιώργου Κουτσογιάννη, με τον υπολοχαγό να προσγειώνεται με εκπληκτική ακρίβεια μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να της παραδίδει την ελληνική σημαία, την οποία είχε περάσει στο πόδι του και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης κυμάτιζε, ενώ ο κόσμος τον αποθέωνε. Εντυπωσιακή ήταν και η παρέλαση των αρμάτων και των ταγμάτων του Στρατού στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώπιον της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε στον χώρο της παρέλασης με τα πόδια, μετά την κατάθεση στεφανιού στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Συγκίνησε το μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έσκισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το μαχητικό αεροσκάφος, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους. «Ελληνίδες, Ελληνες, χρόνια πολλά, πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών, πάλεψε και νίκησε. Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα», είπε, χρησιμοποιώντας στο τέλος τον στίχο του Κωστή Παλαμά.

Το F-16 εκτέλεσε ακροβατικούς ελιγμούς και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη, εντυπωσιάζοντας, ενώ έκανε τρεις φανταστικούς ελιγμούς γύρω από τον άξονά του, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Στο πιλοτήριο του F-16 ήταν ο 37χρονος επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα. Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, οι 1.300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον πιλότο του αεροσκάφους F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς», τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, και του είπε τα εξής: «Κύριε επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους που στο Επος του ’40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, που εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία και προασπίζονται την πατρίδα από κάθε απειλή σε γη, ουρανό και θάλασσα. Χρόνια πολλά».

Είχε και «άρωμα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» η παρέλαση, αφού πάνω από τη Θεσσαλονίκη πέταξε το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire, για πρώτη φορά στην Ιστορία με τα χρώματα της Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα