Αποκάλυψη: Ποιοι πήγαν να ρίξουν τον Καραμανλή!

Απόρρητοι φάκελοι: Ο Μανώλης Κοττάκης ξετυλίγει το αόρατο νήμα που συνδέει τις υποκλοπές, τη διπλωματία των αγωγών, το Βατοπέδι και τον Δεκέμβριο του 2008

Άξιζε η Ελλάδα να περάσει την εφιαλτική περίοδο αποσταθεροποίησης, με τις περίεργες φωτιές του 2007, την υπόθεση του Βατοπεδίου που κατέπεσε στη Δικαιοσύνη, τα δραματικά επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, τις υποκλοπές των επικοινωνιών της κυβέρνησης Καραμανλή; Ποιο το παρασκήνιο του φερόμενου σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και της υποκινούμενης κρίσης στα Ελληνοτουρκικά (απόπειρα τουρκικής απόβασης στη νήσο Ρω) για να φτάσουμε μέχρι εδώ;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να φωτίσει ο διευθυντής της «Εστίας» και αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Μανώλης Κοττάκης, μέσα από το νέο του βιβλίο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Μέσα από πλήθος ντοκουµέντων και νοµικών κειµένων, αποκαλύπτει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, αλλά και κάθε µορφής επιδιώξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραµανλή, ξετυλίγοντας για πρώτη φορά το αόρατο νήµα που συνδέει τα παραπάνω γεγονότα και πολλά ακόμα, όπως η διπλωµατία των αγωγών, το φυσικό αέριο και το βέτο στο Βουκουρέστι.

Πάνω από δώδεκα χρόνια μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός, σε ηλικία 65 ετών, «είναι σήμερα παρών», υπογραμμίζει ο συγγραφέας. «Αλώβητος εντέλει και στη διάθεση της Ιστορίας. Τραυματίστηκε βαριά στην πρώτη φάση της επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του συγκεκριμένες δυνάμεις, αμφισβητήθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησής του και του ιδίου, στοχοποιήθηκαν στενοί του συνεργάτες και οικείοι του, απειλήθηκε με φυλακή από τον πολιτικό του αντίπαλο, αλλά τελικά έμεινε όρθιος. Είναι ίσως ο μόνος δυτικός ηγέτης εναντίον του οποίου ισχυρές δυνάμεις της Δύσης εξαπέλυσαν τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την πολιτική και -κατά τους χαρακτηρισμούς κάποιων- και φυσική του εξόντωση. Επίθεση που συνεχίστηκε δριμεία ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Τέτοιο μένος» σημειώνει ο Μανώλης Κοττάκης.

Οι «Απόρρητοι φάκελοι Καραµανλή» επιχειρούν µία δεύτερη ανάγνωση στους καθοριστικούς σταθµούς της διακυβέρνησης 2004-2009, αποτυπώνοντας συγκλίνουσες και αποκλίνουσες στρατηγικές, στάσεις και αντιστάσεις εγχώριων και µη πολιτικών δυνάµεων, στόχους και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθετώντας στο επίκεντρο της ανάγνωσης τον νέο ενεργειακό χάρτη και την αναδιανοµή των φυσικών πόρων στην ευρωρωσική ζώνη και την ανατολική Μεσόγειο.

Άγνωστα στοιχεία, µαρτυρικές καταθέσεις και διπλωµατικά κείµενα έρχονται για πρώτη φορά στο φως, συνθέτοντας το ψηφιδωτό της σημαντικής εκείνης περιόδου που «σφράγισε» την ελληνική πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα. Πρόσωπα, δυνάµεις, θεσµικά και µη κέντρα αναδύονται µέσα από µια συγκλονιστική αφήγηση, η οποία φωτίζει τις αθέατες πτυχές της κυβερνητικής περιόδου του Κώστα Καραµανλή, αποκαλύπτοντας τις αιτιώδεις σχέσεις και τα ισχυρά κίνητρα για την επιταχυνόµενη αποδροµή της.

Ο Καραμανλής, αναφέρει ο συγγραφέας, ανήκει στο «κλαμπ» των 35 πρώτων ηγετών του κόσμου τις επικοινωνίες των οποίων έθεσε στο στόχαστρό της η πανίσχυρη NSA, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί των ημερών του, όπως αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, η Ελλάδα συγκαταλέγεται παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες «στις οποίες γίνονταν οι περισσότερες υποκλοπές από την NSA». Η κυβέρνηση Καραμανλή, τονίζει ο Μανώλης Κοττάκης, «αποτέλεσε από πολύ νωρίς επανειλημμένως στόχο πολιτικής ανατροπής από ενέργειες δυτικών διπλωματών. Οργανωμένες ή σε απόκλιση από τον κεντρικό σχεδιασμό, το διερευνούμε».

Με αυτά τα δεδομένα, έχει συζητήσει κατ’ επανάληψη με τον πρώην πρωθυπουργό για όλα όσα συνέβησαν την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από αυτόν. Για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, για την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, για τη στόχευση της ενεργειακής του πολιτικής, για την αποσταθεροποίηση της πολιτικής του, ακόμα και για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του. Ο Κώστας Καραμανλής, παρά όσα συνέβησαν, δεν πιστεύει ότι υπήρξε σχέδιο φυσικής του εξόντωσης. Οπως όμως επισημαίνει, «μετά την πολιτική των αγωγών άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα, όπως απαγωγές επιχειρηματιών, οι φωτιές του 2007 και ο Δεκέμβριος του 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν επεισόδια ασύμμετρα σε σχέση με το αναμφισβήτητα θλιβερό γεγονός. Δεν ξέρω αν πίσω από αυτά κρύβονταν Κοσοβάροι, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, όποιοι άλλοι. Αλλά οι ΗΠΑ είναι δύναμη με παγκόσμια ματιά».

Οι 4+1 ημερομηνίες που κόστισαν στον πρώην πρωθυπουργό τον αποκλεισμό του από τον Λευκό Οίκο

Η κλιμάκωση άρχισε όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. «φωτογράφισε» την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως υπαίτια για τις υποκλοπές που γίνονταν μέσω της εταιρίας Vodafone με θύματα τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Αν και ο Καραμανλής αποφάσισε σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τον Δεκέμβριο του 2005 την προμήθεια 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block, χάριν της συμμαχικής αλληλεγγύης (αλλά και επειδή οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας το επέβαλλαν), έναν μήνα μετά τη διακαναλική συνέντευξη Βουλγαράκη – Ρουσόπουλου – Παπαληγούρα, στις 15 Μαρτίου 2006, συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε να μην κάνει χρήση της option και να μην αγοράσει και τα άλλα 10 F-16.

Αυτή είναι η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία που, σύμφωνα με τον Μανώλη Κοττάκη, οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας όταν πρόκειται να παρακολουθήσουμε το σχέδιο «Πυθία». Οι άλλες τέσσερις είναι: η 25η Ιουνίου 2007, όταν ο Καραμανλής και ο Πούτιν ανακοίνωσαν την κατασκευή του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου South Stream (από εκείνη τη μέρα ο Καραμανλής τίθεται για τα καλά στο πολιτικό στόχαστρο των ΗΠΑ), η 2α έως 4η Απριλίου 2008 με το βέτο στο Βουκουρέστι εναντίον της εισηγήσεως του Αμερικανού προέδρου Μπους, η 29η Απριλίου 2008, όταν υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του προαναφερόμενου αγωγού, καθώς και η 6η Αυγούστου 2008, που κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση η συγκεκριμένη συμφωνία.

Ήταν η περίοδος που ξέσπασε ένας σχεδόν ακήρυχτος πόλεμος, επί του οποίου απήλθε ανακωχή μόνον όταν ο πρώην πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Στο μέσον της τετραετίας. Τότε σταμάτησαν όλα! «Ή, για την ακρίβεια, σχεδόν όλα» λέει ο συγγραφέας του βιβλίου και εξηγεί: «Εχοντας υπόψη μας αυτές τις 1+4 κρίσιμες ημερομηνίες οι οποίες συγκροτούν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που διερευνούμε και οι οποίες κόστισαν στον πρώην πρωθυπουργό τον αποκλεισμό του από κάθε συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο για τα τέσσερα επόμενα χρόνια (2005-2009) έως το ραντεβού με τον Ομπάμα, μπορούμε να ξετυλίξουμε το θρίλερ της “Πυθίας”, το οποίο ανιχνεύτηκε και πάλι… μέσω υποκλοπών.

Πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου είναι ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Αθήνα Γούντγουορντ Κλαρκ Πράις, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιαν Γι και η Ντέμπορα Μακάρθι, το νούμερο δύο της πρεσβείας, οι οποίοι, άλλοτε με ορθόδοξο, άλλοτε και με ανορθόδοξο τρόπο (επειδή κάποιοι εξ αυτών, όχι όλοι, είχαν προσωπική ατζέντα), έδρασαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας τους απέναντι στην “κακόβουλη ρωσική επιρροή”.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσω να απαντήσω, αξιολογώντας τα ευρήματα της δικογραφίας Φούκα για την “Πυθία”, βασικά έγγραφα της οποίας δημοσιεύονται στην παρούσα έκδοση: Ηθελαν πράγματι οι ΗΠΑ να δολοφονήσουν εκλεγμένο πρωθυπουργό χώρας-μέλους της Δύσης επειδή αντετίθετο στην πολιτική τους ή όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της ρωσικής φαντασίας, η οποία είχε κάθε λόγο να “αποσταθεροποιήσει” τον Ελληνα πρωθυπουργό για να τον εντάξει πλήρως στην επιρροή της; Το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο: Υπήρξε όντως σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή;»

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα