Πετροδόλαρα από τα Εμιράτα ανασταίνουν… τον «σουλτάνο»

Η κυβέρνηση βλέπει παγωμένη τον δήθεν σύμμαχό της να δίνει χείρα σωτηρίας στον Ερντογάν

Τον ρόλο του από μηχανής Θεού έσπευσε να πάρει το Αμπού Ντάμπι για να σώσει τη σε ασφυκτική κατάσταση τουρκική οικονομία, ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 10 δισ., που έκαναν πολλά κεφάλια να γυρίσουν και που εκθέτουν ταυτόχρονα την ελληνική πλευρά που πανηγύριζε για τη «στρατηγική μας σχέση» με το κράτος της Μέσης Ανατολής, το οποίο θα μας εξασφάλιζε στην καλύτερη περίπτωση επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που, παρά τις πληροφορίες περί επαναπροσέγγισης που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, αντιμετωπίζονταν από την ελληνική πλευρά ως «άσπονδος εχθρός της Τουρκίας» και κράτος-κλειδί στην εδραίωση των συμμαχιών της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προσέφεραν 10 δισ. δολάρια στην Αγκυρα σε επενδύσεις.

Κίνηση που όχι μόνο θα προσφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα στην τουρκική οικονομία, αλλά αποτελεί και μια πρωτοφανή πράξη επίδειξης πολιτικής εμπιστοσύνης στον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος δέχεται πλήθος βολών στο εσωτερικό.

Το ποσό, φυσικά, ζαλίζει και είναι πολλαπλάσιο των επενδύσεων των Εμιράτων στη χώρα μας μετά τις απανωτές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων, όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι πανηγύριζαν για 2 δισ. ευρώ, που σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 5 δισ. Ηταν, άλλωστε, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν που υποδέχθηκε τον de facto ηγέτη των Εμιράτων, «πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου» σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν.

Η δε χρηματοδότηση της Τουρκίας με 10 δισ. δολάρια δεν ήταν η μοναδική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Εννέα ακόμη μνημόνια μεταξύ τραπεζών και κρατικών επενδυτικών funds των δύο χωρών προμηνύουν μια ιδιαίτερα θερμή σχέση μεταξύ τους για τα επόμενα χρόνια.

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – ΗΑΕ αναμένεται, μάλιστα, να αποτελέσει «οδοδείκτη» για αντίστοιχες συμφωνίες του Ταγίπ Ερντογάν με άλλα κράτη της περιοχής, που θα σπεύσουν να διασώσουν την τουρκική οικονομία πετώντας σωσίβιο στον ηγέτη της και πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις εκτιμήσεις που ανά καιρούς γίνονται στη χώρα μας, περί μιας «απομονωμένης Τουρκίας» και περί κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας.

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ για τη χώρα μας, αφού η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τα Εμιράτα, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, υπολογίζει στη συνεργασία μαζί τους για την υλοποίηση μιας σειράς εγχειρημάτων, και αφού είναι σαφές ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Εμιράτων έγινε πάνω στη βάση της κοινής τους αντίθεσης στην εξωτερική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και στην προσπάθειά του να αναδειχθεί ηγέτης του ισλαμικού κόσμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα