Εισβολή του «Oruc Reis» στην κυπριακή ΑΟΖ!

Νέα παράνομη NAVTEX από την Αγκυρα για τις 22 Ιανουαρίου

Στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει ακόμα μια φορά η Αγκυρα το ερευνητικό «Oruc Reis», καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για δέσμευση θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, δεσμεύεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ έκταση, προκειμένου το ερευνητικό να κάνει σεισμογραφικές έρευνες έως τις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας Marine Traffic, το σκάφος «Oruc Reis» πλέει ήδη προς την κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δύο σκάφη, μεταφέροντας επί του πεδίου την τουρκική προκλητικότητα και «κοκκινίζοντας» την ένταση στην περιοχή.

Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις από την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου για έναρξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης της κοινοπραξίας ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και στον στόχο «Γλαύκος» πριν από το τέλος του χρόνου και είναι σαφές ότι έχει σκοπό να επιδείξει την τουρκική αδιαλλαξία. Οπως είναι φυσικό, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε άμεσα στην έκδοση αντι-NAVTEX, στην οποία σημειώνει ότι αυτή έχει την ευθύνη για την έκδοση σχετικών σημειωμάτων.

Η αναβάθμιση όμως της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή έρχεται ως συνέχεια της αύξησης των προκλητικών τοποθετήσεων Τούρκων αξιωματούχων τα τελευταία 24ωρα και του ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων της τουρκικής Βουλής ως προς το ποιος είναι πιο επιθετικός κατά Ελλάδος και Τουρκίας.

Στον διαγωνισμό αυτόν επιθετικότητας κατά της χώρας μας τοποθετήσεις είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αμφισβήτησε την κυριαρχία μας επί των νησιών του Αιγαίου, αλλά και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ακάρ, που εξαπέλυσε απειλές. Στον χορό αυτόν χθες μπήκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν Φουάτ Οκτάι, τονίζοντας πως η Τουρκία υπερασπίζεται σθεναρά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο τερατούργημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μεμφόμενος την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εξίσου σκληρή θέση κατά της χώρας μας.

Η τουρκική προκλητικότητα όμως δεν περιορίζεται στην Κύπρο, καθώς χθες είχαμε και σερί προκλήσεων σε ολόκληρο το Αιγαίο. Δεκαέξι μαχητικά F-16, κατασκοπευτικά, αλλά και UAV πραγματοποίησαν 22 παραβιάσεις και 13 παραβάσεις, ενώ είχαμε και τέσσερις εμπλοκές κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα