Επικός διασυρμός του Αδωνη για τα ψεύδη με τα μοριακά τεστ

Επιχειρώντας να απαντήσει στη «δημοκρατία», χαρακτήρισε αναξιόπιστα τα PCR της Κύπρου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Μεγαλόνησο και να εξαναγκαστεί σε κωλοτούμπα

Στο ποδόσφαιρο, όταν ο διαιτητής προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του με άλλο λάθος, το παιχνίδι χαλάει. Στην πολιτική, όταν ένα λάθος οδηγεί σε άλλο λάθος, πρόκειται για καταστροφή. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη, o οποίος υπέστη επικό διασυρμό.

  • Από τον
    Νίκο Γ. Μερτζάνη

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στη «δημοκρατία» και στο πρωτοσέλιδο της περασμένης Τετάρτης, ότι στην Ελλάδα είναι εν εξελίξει ένα σκάνδαλο διαρκείας με τις τιμές των PCR tests, ενώ στις υπόλοιπες χώρες είτε συνταγογραφούνται είτε έχουν χαμηλό κόστος, όπως στην Κύπρο, κατηγόρησε ένα κυρίαρχο κράτος, ότι παρέχει αναξιόπιστα μοριακά tests στους πολίτες του.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όταν ρωτήθηκε γιατί στην Ελλάδα ο μοριακός έλεγχος στοίχιζε μέχρι την προηγούμενη ημέρα 60 ευρώ και μετά το νέο πλαφόν 47 ευρώ, ενώ στην Κύπρο το κόστος είναι στα 20 ευρώ, είπε επί λέξει: «Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20 ευρώ – 50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρία, η οποία, όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφερε τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Ο Γεωργιάδης φυσικά δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι μοριακοί έλεγχοι των πολιτών συνταγογραφούνται, αλλά έμεινε μόνο στο επιχείρημα της Κύπρου, το οποίο όπως πίστευε ήταν αρκετό, αφού θεωρεί τους Έλληνες πολίτες χαμηλής νοημοσύνης και δεν θα του δημιουργούσε το παραμικρό πρόβλημα. Λάθος στο λάθος και ήρθε η καταστροφή. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη, παρενέβη η Κύπρια βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία μάλιστα είναι και αντιπρόεδρος της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ. Η κυρία Χαραλαμπίδου απαίτησε από τον γενικό ελεγκτή της Κύπρου Οδυσσέα Μιχαηλίδη να πάρει άμεσα θέση για τους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού. Η απάντηση ήταν και άμεση και σκληρή για τον υπουργό Ανάπτυξης, τον οποίο ο Κύπριος γενικός ελεγκτής, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον έβγαλε ανίκανο. Με ένα tweet ο κ. Μιχαηλίδης έκανε σκόνη τα ψεύδη Γεωργιάδη: «Το πώς οι τιμές του PCR από 150 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 110 ευρώ για το κράτος, μειώθηκαν σε δύο μήνες στα 50 ευρώ, φαίνεται στην έκθεσή μας, ημερ. 13/10/20. Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές έριξε τις τιμές στα 15 ευρώ. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της Ε.Ε.».

Τι απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης στον Αδωνι Γεωργιάδη; Ότι η Κύπρος από τον Ιούνιο του 2020 κατάφερε να ρίξει από τα 150 ευρώ στα 50 ευρώ την τιμή του μοριακού ελέγχου και από εκεί και πέρα, με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, η τιμή έχει πέσει ακόμη και στα 15 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Γεωργιάδη ότι στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου οι τιμές του μοριακού είναι αντίστοιχα 15 ευρώ και 20 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, τα rapid tests στο νησί κοστίζουν 5 ευρώ στα φαρμακεία και 3 ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα. Φυσικά διενεργούνται και δωρεάν σε δεκάδες κέντρα σε όλες τις πόλεις. Μετά τον γενικό ελεγκτή της Κύπρου, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας, στην οποία ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας».

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι «η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο Covid-19 στους πολίτες». Πανικόβλητος πλέον ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά και τις πιέσεις της κυπριακής πλευράς στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγκάστηκε να ανασκευάσει με νέο tweet: «Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα 50 ευρώ, αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Μετά την κυβίστηση ήρθε και ο εξευτελισμός για τον κ. Γεωργιάδη. Με νέα παρέμβασή της η Κύπρια βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου έβαλε το κερασάκι στην τούρτα: «Case study πολιτικής ανευθυνότητας και γελοιότητας οι δηλώσεις Αδωνη Γεωργιάδη! Τα είπε, μας πρόσβαλε, μετά τα μάζεψε διαψεύδοντας το ηχητικό της ΕΡΤ που ακούγεται να τα λέει! Ίσως να τους στείλουμε τον κ. Μιχαηλίδη, να τους δείξει πώς περιορίζεται η αισχροκέρδεια!»

Οι Κύπριοι πολιτικοί ζήτησαν την αποπομπή του αλαζόνα υπουργού

Η αμετροέπεια και η αλαζονεία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος εκστομίζει ψεύδη με τον ρυθμό που αναπνέει, προκάλεσαν σε τέτοιο βαθμό αναταράξεις στην Κύπρο, που όλη η κυπριακή κυβέρνηση πιέζει με όλους τους τρόπους ώστε να επανορθώσει για τα ψεύδη που αφορούν τα μοριακά τεστ που κυκλοφορούν στην Κύπρο, τα οποία χαρακτήρισε αναξιόπιστα.

Οι δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη έγιναν στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ την Τετάρτη το πρωί και οι πρώτες αντιδράσεις στην Κύπρο προκλήθηκαν σχεδόν αμέσως. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Χατζηπαντέλα τηλεφώνησε στον ομόλογό του Θάνο Πλεύρη και ζήτησε διευκρινίσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις Γεωργιάδη, ο οποίος, αφού έχει κατεδαφίσει με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις που κάνει καθημερινά τα όποια σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία, προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στην Κύπρο. Ο κ. Χατζηπαντέλα προφανώς δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Υγείας, και δυστυχώς για το όποιο κύρος έχει η ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό, ξεκίνησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, που οδήγησε στην έκρηξη των κυβερνώντων της Κύπρου.

Πιέσεις

Βουλευτές και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης άσκησαν πιέσεις στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον προέτρεψαν, σύμφωνα με πηγές της «δημοκρατίας», να επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ζητήσει την αποπομπή Γεωργιάδη, γιατί με τις δηλώσεις του έβαλε βόμβα στα θεμέλια του προγράμματος ιχνηλάτησης του κορονοϊού στην Κύπρο, το οποίο -παρεμπιπτόντως- είναι από τα πιο επιτυχημένα στην Ευρώπη.
Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», είχε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όχι με τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στον Αη Στράτη για την τελετή καθαγιασμού των υδάτων.

Δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του επιτελείου του Μαξίμου, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της επικοινωνίας ήταν η επική κυβίστηση του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ανεπιτυχώς προσπάθησε να μαζέψει τα ψεύδη του, ανεβαίνοντας επίπεδο στη γελοιοποίηση του ιδίου αλλά και του θεσμού που εκπροσωπεί.

27 έως 29 ευρώ τα PCR στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλαφόν των 47 ευρώ στα μοριακά τεστ, ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών έχει συνάψει συμβάσεις με 27 ευρώ ανά τεστ!

Μέσα από τους διαγωνισμούς-δημοπρασίες, που διενήργησαν ο δήμος και τα νομικά του πρόσωπα, εξασφάλισαν το ποσό των 27 ευρώ ανά μοριακό τεστ για τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την τρίτη ηλικία, τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς, και των 29 ευρώ για τους υπόλοιπους δημότες.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης ζητά την επανεξέταση του ποσού των 47 ευρώ ως πλαφόν, καλώντας την κυβέρνηση «να βάλει φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ, πατάσσοντας την κερδοσκοπία».

Κουίκ: Οφείλει να ζητήσει μία συγγνώμη

Το μεγάλο πρόβλημα που προκάλεσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο περιέγραψε με δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κύπρο, ως επικεφαλής και παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων Extra TV Κύπρου: «Ο Αδωνις Γεωργιάδης, με τον γνωστό ανεξέλεγκτο τρόπο που σκέφτεται και δρα, έγινε πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που κόντεψε να δημιουργήσει σοβαρότατο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας. Και αν δεν έκανε στροφή 180 μοιρών και να “μπαλώσει” τα λεγόμενά του για “τα φτηνά και αναξιόπιστα σκευάσματα μοριακού ελέγχου (PCR) στο νησί”, όπως ευκρινώς είπε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτηση του υπουργού του. Για να μην πω την αποπομπή.

Βεβαίως δεν ξέρω πώς μπορεί να αισθάνεται ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης δεχόμενος τρία ισχυρά χαστούκια, μέσα σε 3 ώρες, από τρεις διαφορετικές πηγές της Μεγαλονήσου για όσα προβοκατόρικα και απαράδεκτα επιφύλαξε για το σύστημα ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού στην Κύπρο.

Ένα σύστημα που με γνώση λόγου και το οποίο βιώνω εδώ και ενάμιση χρόνο διευθύνοντας και παρουσιάζοντας το καθημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του παγκύπριου καναλιού Extra, υπογράφω ότι είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα και ισχυρά. Σε όλους τους τομείς.
Είτε με λογικής τιμής PCR είτε με δωρεάν καθημερινά rapid tests σε όλο το νησί ή και με self tests τα οποία δίνει σε πεντάδες δωρεάν στους Κυπρίους.

Απλώς οφείλω να παρατηρήσω ότι εκτός από την οπισθοχώρηση με το tweet που αναγκάστηκε να γράψει και να αναρτήσει, αλλά αντικρούοντας τον εαυτό του και κρύβοντας τις μισές αλήθειες, θα περίμενα να ακούσω και μία μεγάλη συγγνώμη. Μία συγγνώμη που θα έπρεπε να πει και στην κυπριακή κυβέρνηση και στους Κύπριους πολίτες. Μία συγγνώμη χωρίς ναι μεν αλλά.

Δυστυχώς δεν το έπραξε. Προφανώς δείγμα του ισχυρού εγωισμού που είναι γνωστό ότι έχει».

Απίστευτες φαιδρότητες Μαραβέγια

Στη διαφορετική… κουλτούρα των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους που συνταγογραφούν τα μοριακά τεστ (PCR) αποδίδει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας τη μη συνταγογράφησή τους στην Ελλάδα.

Με μια αδιανόητη τοποθέτησή του και προσπαθώντας αποτυχημένα να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο «γαλάζιος» βουλευτής ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Αν αύριο συνταγογραφούσαμε το μοριακό τεστ, θα πάτε στον γιατρό που τον έχετε γνωστό σας και θα του πείτε “έλα, ρε γιατρέ, γράψε μου ένα PCR για να μην το πληρώνω”. Αυτό θα κάνατε. Θα έμπαινα και εγώ στον πειρασμό, αν μου λέγατε “έλα, φίλε μου, γράψε μου ένα PCR να πάω να κάνω”, άνθρωπος είναι και ο γιατρός».

Περί κουλτούρας

Ο Βρετανός, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, «δεν έχει αυτή την κουλτούρα. Ναι, είναι θέμα κουλτούρας. Ο Βρετανός για να κάνει μια μαγνητική τομογραφία περιμένει τρεις μήνες και αν πεις σε έναν εδώ πέρα ότι θα περιμένει δυο τρεις μέρες να κάνει μια μαγνητική τομογραφία, σε πολλές περιπτώσεις σηκώνει επανάσταση. Είναι σίγουρο πως για τα PCR στην Ελλάδα θα γίνει και κατάχρηση» δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα