Rafale: Ήρθαν και κάνουν τη διαφορά!

Ετοιμοπόλεμα τα έξι μαχητικά, τα οποία κατατάσσουν την Αεροπορία μας στις ισχυρότερες στην Ε.Ε. και τη Μεσόγειο. Τα μηνύματα της κυβέρνησης και του Γάλλου πρέσβη

Ετοιμοπόλεμα για να αποτρέψουν κάθε απειλή κατά της πατρίδας μας είναι από χθες στο αεροδρόμιο της Τανάγρας τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας μας, τα οποία πριν από την προσγείωσή τους άπλωσαν τα φτερά τους πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σαν μια υπόσχεση ασφάλειας και προστασίας της χώρας.

Ήταν ίσως η πιο μεγάλη στιγμή των τελευταίων ετών για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ενοπλες Δυνάμεις, «μια ιστορική μέρα» όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα έξι Rafale αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης και την 332 Μοίρα. «Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» ακούστηκε από τον πύργο ελέγχου, με τον πιλότο ενός από τα Rafale να απαντά «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας: Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».

Τα έξι από τα συνολικά 24 Rafale που θα αποκτήσει η χώρα μας έως το 2023 υποδέχθηκαν στην Τανάγρα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Τα νέα Rafale, για την απόκτηση των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός, αναβαθμίζουν τη χώρα, αποτελούν δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρόκειται για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, καθώς καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ενώ σφραγίζουν την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας – Γαλλίας. «Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας» υπογράμμισε και τόνισε πως για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα: «Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της Ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Για μια «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και υπογράμμισε πως τα Rafale ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς. «Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να επαναπαύεται κανείς» υπογράμμισε ο υπουργός. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» σε όσους δούλεψαν για να έρθουν στην Ελλάδα τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε στην πράξη την εμπιστοσύνη της στη Γαλλία με την επιλογή των Rafale, «που θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες». Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των πρώτων 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα