Σημεία και τέρατα: Με έωλα επιχειρήματα η αρχειοθέτηση

Η δικαστική πράξη κατατέθηκε λειψή στη Βουλή από τον Γεωργιάδη. Κάποια ή κάποιες σελίδες δεν υπάρχουν στα πρακτικά

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Ως μελανό σημείο στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης και υπόθεση με έντονη οσμή σκανδάλου θα καταγραφεί η πράξη αρχειοθέτησης της πιθανής εμπλοκής του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, την οποία υπέγραψε ο εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Καψιμάλης, καθώς βασίζεται όχι απλά σε έωλα επιχειρήματα, αλλά σε αιτιάσεις που πραγματοποιούν ασκήσεις παραλογισμού.

Σκάνδαλο είναι επίσης το γεγονός πως, ενώ η πράξη αρχειοθέτησης κατατέθηκε από τον ίδιο τον Άδωνι Γεωργιάδη, χθες στη Βουλή, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για το κατασκευασμένο σκεπτικό της αρχειοθέτησης και τον θόρυβο που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εξαιτίας του δημοσιεύματος, στην πραγματικότητα την κατέθεσε λειψή, καθώς κάποια ή κάποιες σελίδες δεν υπάρχουν στα πρακτικά του Κοινοβουλίου. Σκάνδαλο όλο μέχρι τέλους…

Συνολικά η πράξη αρχειοθέτησης, από την οποία προκύπτει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να δωροδοκήθηκε από τη Novartis ακόμη και με το ποσό των 2.140.000 ευρώ, σε διάφορες ημερομηνίες, επιβεβαιώνει και με το παραπάνω το δημοσίευμα της «δημοκρατίας».

Σύμφωνα με όσα είχαμε αναφέρει, ο οικονομικός εισαγγελέας εστίασε την απόφαση αρχειοθέτησης στο γεγονός πως ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέβασε τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2014, η οποία επέφερε πλήγμα στις φαρμακευτικές εταιρίες και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να έχει δωροδοκηθεί από τη Novartis. Από την άλλη, ο κ. Καψιμάλης παρέβλεψε, αν και το αναφέρει, πως λίγους μήνες νωρίτερα υπήρξε μία άλλη ευνοϊκή διάταξη, με υπουργική απόφαση, επί υπουργίας του Αδωνη Γεωργιάδη (!), η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 9 Σεπτεμβρίου του 2013 (κρατήστε την ημερομηνία), που βοήθησε τη φαρμακοβιομηχανία να ευνοηθεί απροκάλυπτα, βάζοντας σκευάσματα στη λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από το Δημόσιο.

Από την έστω λειψή, λοιπόν, πράξη αρχειοθέτησης που έχουμε πλέον στα χέρια μας προκύπτει πράγματι μέσα από μαρτυρίες και συγκεκριμένα στοιχεία το γεγονός πως η Novartis ωφελήθηκε απεριόριστα από αυτή τη διάταξη του Σεπτεμβρίου, την οποία λίγους μήνες αργότερα, και αφού η φαρμακοβιομηχανία είχε κάνει τη δουλειά της, ανέτρεψε ο Άδωνις Γεωργιάδης με άλλη διάταξη, προφανώς για να καλύψει τα νώτα του.

Στέλεχος του ΕΟΦ κατέθεσε χαρακτηριστικά πως με την υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου τα κριτήρια εισόδου στη λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από το Δημόσιο έγιναν «σαφώς ευνοϊκότερα». Από τις έρευνες, μάλιστα, που έκαναν τα κλιμάκια των επιθεωρητών Υγείας διαπιστώθηκε ότι τους μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης διάταξης η Novartis κατάφερε πράγματι να βάλει στη συγκεκριμένη λίστα δεκάδες φάρμακα. Ποιον τρόπο βρήκε o κ. Καψιμάλης για να δικαιολογήσει τον Αδωνι Γεωργιάδη; Αναφέρει πως η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν είναι υπογεγραμμένη από τον τότε υφυπουργό Αντώνιο Μπέζα και καταφεύγει σε μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου περί αυτοτέλειας των υφυπουργών, προκαλώντας τρανταχτά γέλια. Μοιάζει το λιγότερο κωμικό να βασίζεται στην Ελλάδα αρχειοθέτηση υπόθεσης πάνω στην υποτιθέμενη αυτοτέλεια των υφυπουργών που δεν έχει ισχύσει ποτέ σε αυτή τη χώρα.

Στις 9/9/2013, όμως, δηλαδή την ημέρα που δημοσιεύτηκε η εν λόγω διάταξη, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων και το προσωπικό ημερολόγιο του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, συνέβη κάτι ακόμη πιο απίθανο, που δεν φαίνεται να προβλημάτισε τον οικονομικό εισαγγελέα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής είχε συνάντηση με τον Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Οπως συνάντηση είχε και στις 10/9/2013, στην οποία ήταν παρών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννης Στουρνάρας. Οπως τετ α τετ συνάντηση είχαν οι δύο άντρες και στις 30/9/2013, στο υπουργείο, μετά τη λήξη επίσημης συνάντησης του Αδωνη Γεωργιάδη με εκπροσώπους όλων των φαρμακευτικών εταιριών. Η προστατευόμενη μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει χαρακτηριστικά πως η τελευταία αυτή συνάντηση έγινε με σκοπό ο Κωνσταντίνος Φρουζής «να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό, ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι». Ενα βαλιτσάκι που, σύμφωνα με τη μάρτυρα, περιείχε 2.000.000 ευρώ.

Ακόμη, δεν φαίνεται να προβλημάτισε λεπτό τον οικονομικό εισαγγελέα, ως στοιχείο ξεπλύματος χρήματος, το γεγονός πως η γραμματέας του Αδωνη Γεωργιάδη, Βασιλική Κατραβά, έδινε αμοιβή στον εργοδότη της μέσω τραπεζικών καταθέσεων αντί να παίρνει η ίδια τον μισθό της. Θεώρησε, προφανώς, πως αυτό κάνουν οι γραμματείς (!). Συγκεκριμένα, η κυρία Κατραβά κατέθεσε σε λογαριασμούς του Άδωνη Γεωργιάδη χιλιάδες ευρώ από το 2013 έως το 2015. Η κυρία Κατραβά, ωστόσο, ονοματίζεται από μάρτυρα ως ο άνθρωπος που έλαβε χρήματα από τον Φρουζή για λογαριασμό του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις (50.000 και 20.000 ευρώ). Και μάλιστα ο μάρτυρας δηλώνει πως ήταν μπροστά σε αυτές τις συναλλαγές.

Όπως, επίσης, δεν προβλημάτισε καθόλου τον κ. Καψιμάλη το γεγονός πως διαπιστώθηκε μία μεγάλη σειρά τραπεζικών καταθέσεων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τόσο στους προσωπικούς λογαριασμούς του υπουργού και συγγενικών του προσώπων όσο και σε εταιρικούς του λογαριασμούς, οι οποίες χαρακτηρίζονται αδιευκρίνιστες πιστώσεις αλλά δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Οπως δεν μοιάζει να προβληματίζεται ο οικονομικός εισαγγελέας και από το γεγονός πως ο Άδωνις Γεωργιάδης διατηρεί κοινό λογαριασμό με τον Νικηφόρο Κισσανδράκη, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky, που ανήκει στην εταιρία Γενικές Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Ε., στην οποία ο κ. Κισσανδράκης είναι πρόεδρος και σύμβουλος. Δεν αναρωτιέται δευτερόλεπτο γιατί διατηρούν οι δύο άντρες κοινό λογαριασμό, όταν αυτή είναι μία πρακτική που εφαρμόζουμε κυρίως με μέλη της οικογένειάς μας.

Επίσης, δεν μοιάζει να τον προβληματίζει καθόλου το γεγονός πως δεν διερευνήθηκε σημαντική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός ξέπλενε χρήματα μέσω εικονικής πώλησης βιβλίων, τα οποία στην πραγματικότητα στοίβαζε σε αποθήκη στο Κρυονέρι.

Αντ’ αυτού αρκείται να πει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αθώος, επειδή πέρασε διάταξη την άνοιξη του 2014 με την οποία φαίνεται πως δεν ωφελήθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis. Ασχετα εάν η Novartis, τον χρόνο που ήταν υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, κι εν μέσω σκληρών Μνημονίων, είχε την ελάχιστη απώλεια της τάξης του 7%.

Έπειτα από όλα αυτά γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να δοθεί στη δημοσιότητα κατεπειγόντως το πόρισμα της οικονομικής εισαγγελέως που έκανε την έρευνα για τον κ. Γεωργιάδη, διαφώνησε με την πράξη αρχειοθέτησης και θεώρησε πως έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός Ανάπτυξης σε εξηγήσεις. Γίνεται ακόμη επιτακτική και η ανάγκη να παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και να ζητήσει την ανάσυρση και την επανεξέταση της υπόθεσης.

Ας μην ξεχνάμε πως κατάχρηση εξουσίας δεν είναι μόνο όταν διώκεται ένας αθώος αλλά και όταν αθωώνεται ένας ένοχος. Θέλει και το κουκούλωμα το μέτρο του…

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα