Σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεχειλίζει η οργή κατά Τσακαλώτου μετά την υποτιμητική αναφορά στον Τσίπρα Παραταξιακά στελέχη μιλούν για χτύπημα κάτω από τη μέση

Τον δρόμο της εξόδου από το κόμμα δείχνουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα με προσωπικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Στην κριτική τους αναδεικνύουν ιδιαίτερα όχι μόνο το ύφος της κριτικής, αλλά και τον χρόνο που εκδηλώθηκε, σε μια στιγμή δηλαδή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» εξαιτίας των επιλογών του στην πανδημία και την ακρίβεια, που τσακίζει τα νοικοκυριά, αλλά και σε σειρά ζοφερών υποθέσεων (Novartis, απευθείας αναθέσεις κ.ά.), όπου διασπαθίζεται αφειδώς δημόσιο χρήμα. Εκτός των άλλων, τα στελέχη του κόμματος ενοχλεί και το μέσο («Καθημερινή») όπου δόθηκε η επίμαχη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά, μαζί με τα ΜΜΕ του Ομίλου Μαρινάκη, «εφημερίδα της κυβερνήσεως» και πρωτοστατεί στη νέα εκστρατεία για την παλινόρθωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Κοινός τόπος της πλειονότητας των οργισμένων σχολίων κατά Τσακαλώτου στις ιστοσελίδες, όπου ξεχειλίζει η αποδοκιμασία, είναι η προτροπή «Ευκλείδη, φύγε!», καθώς ο παραταξιακός κόσμος θεωρεί ότι επιχείρησε με χτύπημα κάτω από τη μέση να πλήξει τον Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστά εγκράτεια, λέγοντας:

«Από τη μεριά μας, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε αυτά που λέμε να μην αξιοποιούνται προπαγανδιστικά για να φαίνεται ότι υπάρχει τάχα αυτή η εσωστρέφεια, που θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας να υπάρχει. Νομίζω ότι ειδικά η στρατηγική της Ν.Δ. είναι ακριβώς η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί ακριβώς αυτός αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η διαφορά τού ότι υπήρχε ένας ηγέτης σαν κι αυτόν στην Ελλάδα, που οδήγησε την Αριστερά στην εξουσία, αντίθετα με ό,τι έγινε στην Ισπανία, σε άλλες χώρες, που εξίσου με τη δική μας πατρίδα είχαν δοκιμαστεί στα Μνημόνια και που υπήρχε κίνημα ανάλογο με το δικό μας». Ο ίδιος αναγνώρισε, πάντως, αυτοκριτικά: «Έπρεπε να προχωρήσουμε σ’ ένα συνέδριο, ώστε να αντιστοιχηθούν οι οργανωμένες μας δυνάμεις με την εκλογική μας επιρροή, γιατί είναι προφανώς αναντίστοιχα μεγέθη. Ο οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν έχει καταφέρει να εκφράσει αυτό το 32% που είχαμε στις τελευταίες εκλογές».

Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του Τσίπρα, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σχολίασε: «O “ατομικός διανοούμενος” πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα και αναζήτηση αυτοπεποίθησης. Ο “συλλογικός διανοούμενος”, πάλι, εμπνέεται από τη θέση για τον Φόιερμπαχ: “Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο. […] Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε”».

Με σκληρά λόγια μίλησε και ο άλλοτε πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας, που καταλογίζει στον Τσακαλώτο αλαζονεία και υπεροψία: «Διάβασα την άποψη του κ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση. Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει -μάταια στην προκειμένη- και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τα άλλα, αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση. Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από τη μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με τη συντροφικότητα του συλλογικού είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία». Στον επίλογο προσθέτει: «Οσο για τον νεοφιλελευθερισμό, σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα, και όχι το αντίθετο, όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500… Και σας το λέω εγώ, που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό».

«Πέτρα του σκανδάλου» για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης δεν άντεξε να μη σχολιάσει: «Γύρισα γεμάτος “αυτοπεποίθηση”… Γιατί τα “κορφοβούνια είναι η πηγή κάθε μυαλού καθάριου”».

Καζάνι που βράζει η Κουμουνδούρου!

Άγριο παρασκήνιο στο αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση από τον Τσακαλώτο και τον Φίλη

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά τη συνέντευξη Τσακαλώτου και την επίθεση κατά του Τσίπρα, όχι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ή γενικά στις επιλογές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επί προσωπικού. Αντιδράσεις για όσα είπε ο άτυπος επικεφαλής των «53» υπάρχουν κυρίως σε επίπεδο μελών οι πιο έντονες και όχι σε επίπεδο στελεχών.

Από την Κυριακή και μέχρι αργά χθες το βράδυ, δηλώσεις βουλευτών για το νέο επεισόδιο αμφισβήτησης του Τσίπρα από την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έγιναν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στην Κουμουνδούρου, μετά το αρχικό μούδιασμα, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα να «μαζέψουν» το θέμα και να το υποβαθμίσουν. Όσοι επικοινώνησαν με το επιτελείο Τσίπρα εισέπραξαν απαντήσεις τού τύπου «δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο του Μητσοτάκη», οπότε επιβλήθηκε μορατόριουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η οργή που εκφράζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αντίστοιχη αυτής που εκφράζουν στο παρασκήνιο αρκετοί βουλευτές.

Πόλωση

Το κλίμα βαθιάς εσωτερικής πόλωσης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον δρόμο προς το συνέδριο του Απριλίου, με την κίνηση Τσακαλώτου μπήκε σε άλλο επίπεδο και η αλλαγή ημέρας διεξαγωγής του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδρίαζε σήμερα, αλλά τελικά θα γίνει την Παρασκευή, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε προσπαθεί να μην πάρει αποφάσεις εν θερμώ είτε δίνει κι άλλον χώρο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να ανασκευάσει.

Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος αναμενόταν να δώσει συνέντευξη στο MEGA και στη Νίκη Λυμπεράκη, σε μια εκπομπή μάλιστα όπου θα συμμετείχε και ο «ύπαρχος» του Σαμαρά, Βαγγέλης Βενιζέλος. Ίσως η αναβολή του Πολιτικού Συμβουλίου να έγινε και για να ληφθούν υπόψη όσα θα πει στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις του Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών του κόμματος ήταν η θρυαλλίδα για την έκρηξη αντιδράσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ημέρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε τη συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο Νίκος Φίλης μίλησε στο «Βήμα» και δεν… τσιγκουνεύτηκε επικριτικά σχόλια για τις προτάσεις Τσίπρα, οι οποίες κατά τον ίδιο προκάλεσαν αχρείαστη εσωστρέφεια. Ο Νίκος Φίλης, όμως, δεν έφτασε σε αντίστοιχο κρεσέντο αντιπολίτευσης με τον Τσακαλώτο, ο οποίος δείχνει ακλόνητος και παραμένει ατιμώρητος από τον Τσίπρα.

Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα καταγγέλλει ο Τσίπρας

Γενικευμένο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ, κατήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε επί τούτου την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαμε για το υπερβολικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πρώτους 18 μήνες. Οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν μέχρι και τον Οκτώβρη αύξησαν αυτό το ποσό κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Τέσσερα δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία» είπε, εκφράζοντας φόβους για την τύχη του Ταμείου Ανάπτυξης με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε: «Η ανάγκη των αναθέσεων προέκυψε από τις πιεστικές συνθήκες του χρόνου στον οποίο έγιναν και τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε η χώρα. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απόλυτα νόμιμες και διαφανείς. Όλες δε οι συμβάσεις αρμοδιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν λάβει την έγκρισή του». Ακολούθησε οξύτατη απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι η κυβέρνηση μοιράζει 117 ευρώ το δευτερόλεπτο σε απευθείας αναθέσεις, σημειώνοντας «”το μεγάλο πλιάτσικο” Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει πριν από την πανδημία. Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μία ημέρα πριν να πάρουν έργα, και επιχειρήσεις άσχετες με τα έργα που πήραν, έκαναν από τότε πάρτι καθημερινά. Καθώς η ελληνική κοινωνία υποφέρει από τις ανατιμήσεις, τον γενικευμένο πληθωρισμό και την ακρίβεια στην αγορά ενέργειας, κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν βρει τη μεγάλη ευκαιρία για πλουτισμό».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα