Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο

Συγκεντρώνουν στα περίχωρα συμβατική δύναμη μάχης με σκοπό να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα

Την εκτίμηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα ανατολικά (στην περιοχή του Μπρόβαρι), στα βορειοανατολικά και τα νοτιοδυτικά περίχωρα του Κιέβου, με σκοπό να εξαπολύσουν επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας τις επόμενες 24 έως 96 ώρες, διατυπώνουν οι αναλυτές Φρέντρικ Κ. Κέιγκαν, Τζορτζ Μπάρος και Κατερίνα Στεπανένκο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW: Institute for the Study of War) στην ανάλυσή τους για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις 8 Μαρτίου. Οπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αναφερόμενη εμφάνιση δυνάμεων που ανήκουν στον Τσετσένο ηγέτη Ράμαζαν Καντίροφ, στη Rosgvardia (η εθνοφρουρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί δύναμη εσωτερικής ασφάλειας, απευθείας υπαγόμενη στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και την ιδιωτική εταιρία Liga (όπως μετονομάστηκε η -γνωστή από τη δράση της στη Συρία και τη Λιβύη- Wagner) αξιολογείται από τους αναλυτές του ISW ως ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός αγωνίζεται να συγκεντρώσει αρκετή συμβατική δύναμη μάχης για να εξαπολύσει την επίθεσή του στην πρωτεύουσα.

Επίσης, η ασυνήθιστη συγκέντρωση των προαναφερθεισών ετερόκλητων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί επιβεβαίωση των πολύ βαριών απωλειών των ρωσικών μηχανοκίνητων και αεροκίνητων δυνάμεων στα βορειοδυτικά του Κιέβου και της -συνεπεία αυτών- μείωσης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και κάμψης του ηθικού.

Γενικά, οι ρωσικές δυνάμεις πλησίον του Κιέβου σημείωσαν περιορισμένες επιτυχίες και προετοιμάστηκαν για ήσσονος κλίμακας κινήσεις, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια περικύκλωσης του Κιέβου από τα δυτικά. Πλέον, έχουν παγιώσει τον έλεγχό τους σε πόλεις περί το Ιρπιν (σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κέντρο του Κιέβου), συμπεριλαμβανομένων των Μπούκα και Χόστομελ (πλησίον του ομώνυμου αεροδρομίου).

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προσβάλλουν τις ρωσικές γραμμές επικοινωνιών από την περιοχή πλησίον της πόλης Σούμι (που συνεχίζει να παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο).

Στις 8 Μαρτίου, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις πλησίον της πόλης Τσέρνιγκοφ αρχίζουν να κινούνται ανατολικά. Οι αναλυτές του ISW εικάζουν ότι επιχειρούν να συνενωθούν με δυνάμεις που κινούνται από το Σούμι με σκοπό να τις βοηθήσουν να εδραιώσουν και να προστατεύσουν τις εκτεταμένες γραμμές επικοινωνιών τους, που θα υποστηρίξουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Κιέβου. Ταυτόχρονα, μονάδες των 2ης και της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Οπλων και της 90ής Μεραρχίας Αρμάτων επιχειρούν τον αποκλεισμό της πόλης Τσέρνιγκοφ.

Στον τομέα του Χαρκόβου, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν την απόκρουση ρωσικής αεροκίνητης ενέργειας κατά της πόλης Βοβτσάνσκι, περί τα 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκόβου. Ας σημειωθεί ότι την  7η Μαρτίου είχε ανακοινωθεί ότι είχε αποκρουστεί ρωσική επίθεση κατά της πόλης Ιζιούν, περί τα 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθειά τους για την περικύκλωση της πόλης, τη διείσδυση στον αστικό ιστό και την παγίωση του ελέγχου τους επί εδαφών της περιοχής του Ντόνετσκ.  

Στην ανατολική και τη βορειοδυτική Ουκρανία δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές στην κατάσταση τις τελευταίες 24 ώρες. Οι αναφορές του γενικού επιτελείου των ουκρανικών δυνάμεων ότι πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις (κινούμενες βόρεια από την Κριμαία) προελαύνουν προς την πόλη Ζαπορίζια πιθανότατα επιβεβαιώνουν ότι ο αποκλεισμός της αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Πάντως, οι αναλυτές του ISW εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ανεπαρκείς για να επιτύχουν τον αποκλεισμό της πόλης ή και την κατάληψή της.

Στα νοτιοδυτικά, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι επιχειρούν να παρακάμψουν την πόλη Μικολάιφ, να διαβούν τα ανάντη του ποταμού Γιούζνι Μπουγκ ώστε να προελάσουν προς την Οδησσό και, σε συνδυασμό με αποβατική ενέργεια (εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών), να προσβάλουν την πόλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα