Αμαυρώνουν τη βοήθεια από Έλληνες σε Έλληνες!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ανάπα και μέλος των ομογενειακών κοινοτήτων της Ρωσίας μιλά για τη στήριξη στη Μαριούπολη

Καταπέλτης είναι ο Ελληνας ομογενής από τον Πόντο και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Ανάπα και της Επιτροπής Δημογερόντων των Ελλήνων του νομού Κρασνοντάρ, Βαλέριος Ασλανίδης, στην επιστολή που απευθύνει στην ελληνική κοινωνία εκ μέρους των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.

Σε αυτήν ο κ. Ασλανίδης καταγγέλλει όσους προσπάθησαν να διαστρέψουν την προσπάθεια των ελληνικών κοινοτήτων εμφανίζοντας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, με «σκανδαλώδεις χαρακτηρισμούς την είδηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις οργανώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω χωριών», όπου κατοικούν πολυάριθμοι ελληνικοί πληθυσμοί.

Μια επιστολή που κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει ντροπή σε όσους προσπάθησαν να διαστρέψουν ακόμη και μια ανθρωπιστική κίνηση από Ελληνες σε Ελληνες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικούς σκοπούς.

Απευθύνομαι με την επιστολή αυτή σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλους τους Ελληνες πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και δημόσιους λειτουργούς, επιθυμώντας επίσης να ακουστώ και από όλους τους απόδημους Ελληνες, τα αδέλφια μας σε όλο τον κόσμο. Εμείς, οι Ελληνες της Ρωσίας, έχουμε αποδείξει πολλάκις με έργα ότι βρισκόμαστε σταθερά πλάι σε όλους τους αδελφούς μας, Ελλαδίτες και απόδημους, κάθε φορά που αυτοί δοκιμάζονται, όπως σήμερα τα αδέλφια μας στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στο Ντονέτσκ, στη Μαριούπολη, στο Λουγκάνσκ και το Μπρντιάνσκ, τούτο δε πράττουμε χωρίς να λογαριάζουμε την πολιτική προπαγάνδα και τις προσπάθειες διάφορων καιροσκόπων να αμαυρώσουν την ειλικρινή μας προσπάθεια να στηρίξουμε τα αδέλφια μας. Θεωρούμε καθήκον μας να βρισκόμαστε πάντα πλάι στους αδελφούς μας Ελληνες που υποφέρουν, όπου και αν βρίσκονται, όποιες συνθήκες και αν επικρατούν.

Προσφάτως έλαβαν χώρα παντελώς απαξιωτικές και δυσφημιστικές δημοσιεύσεις στον ελλαδικό Τύπο, οι οποίες εμφάνισαν με σκανδαλώδεις χαρακτηρισμούς την είδηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις οργανώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω χωριών, οι οποίες προκάλεσαν ένα κύμα οργής και αγανάκτησης στα μέλη των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.
Απευθυνόμενος στους συντάκτες των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων, ερωτώ:

Κύριοι, είστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη και γενικότερα στην Ουκρανία; Καθημερινώς λαμβάνουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα με εκκλήσεις για βοήθεια από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, που έχουν εγκλωβιστεί και αποκλειστεί στην εμπόλεμη περιοχή. Τα χωριά Σαρτανά, Ταλακόβκα, Τσέρμαλικ, Μπουγκάς, Γκρανίτνοε και άλλα χωριά με ελληνικό πληθυσμό στέλνουν εκκλήσεις για βοήθεια. Το Ντονμπάς βιώνει μια ανήκουστη ανθρωπιστική κρίση. Οι μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φαγητό, θέρμανση, ηλεκτροδότηση και φάρμακα έχουν ως συνέπεια να χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Λόγω των μεγάλων καταστροφών στο οδικό δίκτυο, οικισμοί και χωριά έχουν αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει η ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια.

Κύριοι, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχουν και ποιοι τρόποι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους των περιοχών που έχουν αποκλειστεί και χαροπαλεύουν; Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι η μόνη οδός που παραμένει σήμερα ανοικτή για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη δοκιμαζόμενη περιοχή της Μαριούπολης περνάει από το Ντονέτσκ. Σας πληροφορώ επίσης ότι ματαίως κοπιάτε, εμείς θα συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας αποστολή, διότι πάνω από τα όποια πολιτικά παιχνίδια και προσκαίρως εξυπηρετούμενα θεμιτά και μη συμφέροντα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή προσπαθούμε να διασώσουμε.

Οι Ελληνες της Ρωσίας ήδη έχουμε προσφέρει στους κατοίκους της Μαριούπολης είκοσι βαν – μικρά λεωφορεία, τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής παραδίδοντας σ’ αυτούς αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα, ενώ χρησιμοποιούνται και για την απομάκρυνση των τραυματιών και των αρρώστων από την περιοχή. Επίσης προσφέρουμε καθημερινά στους κατοίκους πόσιμο νερό, εξυπηρετώντας κάθε φορά εκατοντάδες πολίτες, που αναμένουν σε τεράστιες ουρές για να προμηθευθούν νερό.

Έχουμε προσφέρει επίσης σημαντικό αριθμό γεννητριών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιοχής για την ηλεκτροδότηση των πληγέντων.
Πείτε μου, παρακαλώ, αν πράγματι πιστεύετε ότι σας έχει παραχωρηθεί το αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα να κρίνετε πώς και ποιος δύναται να προσφέρει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο συμπατριώτη και ομοεθνή του.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπό τις επικρατούσες συνθήκες, όταν κάθε ποτήρι νερού και κάθε πιάτο φαγητού που προσφέρεται μετράει, είναι καιρός για να επιχειρηματολογεί κανείς αν η επιλεγείσα οδός για τη μεταφορά και παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η πλέον ενδεδειγμένη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

Τα διδάγματα που προσφέρει το γεμάτο από τραγωδίες πρόσφατο ιστορικό παρελθόν μας δεν επιτρέπουν να εμφιλοχωρήσουν στη σκέψη μας τα διλήμματα αν είναι πρέπον ή όχι να ανταποκριθούμε στο αίτημα των αδελφών μας για βοήθεια, αν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να τους στερήσουμε την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους βοήθεια.

Πιστέψτε με, σήμερα δεν είναι καιρός για πολιτική σπέκουλα, απόδοση ευθυνών και «κυνήγι μαγισσών». Εμείς οι Ελληνες, όπως και κάθε πολιτισμένος λαός, προκειμένου να σωθεί έστω και μία επιπλέον ύπαρξη -ζωή που είναι κλειδωμένη, εγκλωβισμένη σε υπόγειο κάποιου κτιρίου της Μαριούπολης- οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα τα οποία μας επιβάλλονται έξωθεν.

Με εντολή των μελών των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της πόλεως Ανάπα και της Επιτροπής Δημογερόντων των Ελλήνων του νομού Κρασνοντάρ Ρωσίας

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα