Έπεσε η Μαριούπολη έπειτα από 83 μέρες σκληρών μαχών

Με την εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal τερματίστηκε η πιο αιματηρή φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Την «πτώση» της Μαριούπολης σηματοδότησε η χθεσινή εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal, βάζοντας τέλος στην πιο αιματηρή φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έπειτα από 83 μέρες πολιορκίας. «Η εκκένωση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος της μεγαλύτερης και πιο αιματηρής μάχης του πολέμου και μια σημαντική ήττα για την Ουκρανία. Η Μαριούπολη έχει μετατραπεί πλέον σε ερείπια έπειτα από σκληρή και πολύμηνη ρωσική πολιορκία, που, σύμφωνα με το Κίεβο, άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην πόλη» σχολίαζε ο «Guardian». Οι κάτοικοι του μεγάλου λιμανιού της αζοφικής υπέστησαν μια σκληρή πολιορκία, ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, με τους Ρώσους να τους κόβουν το ρεύμα, το νερό και τους διαδρόμους ανεφοδιασμού.

Βομβαρδίστηκε σφοδρά, με τους Ουκρανούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και χιλιάδες να χάνουν τη ζωή τους. Οι Ουκρανοί μαχητές μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαμψαν την αντίσταση του τελευταίου θύλακα στη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, εξασφαλίζοντας μια χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με τα εδάφη της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους ήταν τραυματισμένοι, απομακρύνθηκαν από το Azovstal, το εργοστάσιο χάλυβα στην πολιορκημένη πόλη, παραχωρώντας, όπως φαίνεται, τον έλεγχό της στη Ρωσία. «Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ» διευκρίνισε. Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με το Κίεβο, που επιδιώκει κάτι τέτοιο. Η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες, ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά». «Οι 83 μέρες της άμυνας της Μαριούπολης θα περάσουν στην Ιστορία ως οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα. Οι υπερασπιστές του Azovstal κατέστρεψαν τα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει την ανατολική Ουκρανία, δέχτηκαν πλήγματα και απέδειξαν την πραγματική μαχητική ικανότητα της Ρωσίας. Αυτά άλλαξαν παντελώς την πορεία του πολέμου» δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ενώ οι «Times» του Λονδίνου σχολίασαν ότι η Μαριούπολη γίνεται έτσι η δεύτερη ουκρανική πόλη που πέφτει στα χέρια των Ρώσων μετά τη Χερσώνα.

Ανταποκριτής του Reuters που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μετέδιδε χθες το απόγευμα πως τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν αναχώρησαν το απόγευμα από το χαλυβουργείο με τη συνοδεία φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως, αναφορικά με την ανταλλαγή κρατουμένων, το ρωσικό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.

Και τούτο διότι η Μόσχα θεωρεί πως το εν λόγω τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από τη Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού, από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα