Το Ισραήλ αγνοεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης!

Ζήτησε και πήρε την άδεια της Ελλάδας για ασκήσεις νότια της Κρήτης, «ακυρώνοντας» τη συμφωνία της Αγκυρας με την Τρίπολη

Ισχυρότατο μήνυμα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας αποστέλλουν στην Αγκυρα, και μάλιστα επί του πεδίου, Αθήνα και Τελ Αβίβ, μέσω της πραγματοποίησης ασκήσεων από το ναυτικό του Ισραήλ σε δύο περιοχές νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα, στις 25 Ιουλίου 2022 ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε, κατόπιν σχετικού ισραηλινού αιτήματος, τη NAVTEX 561/22, που στην πράξη ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και τη γενικότερη επιδίωξη της Τουρκίας να καταστεί η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της NAVTEX 561/22, το διάστημα από 26 Ιουλίου έως και 5 Αυγούστου δεσμεύονται για «δραστηριότητες ισραηλινού ναυτικού» Αυγούστου δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. «Περιοχή επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα, εφιστάται προσοχή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της NAVTEX.

Η δέσμευση των δύο συγκεκριμένων περιοχών τη δεδομένη χρονική στιγμή δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όχι μόνο την απόρριψη από το Τελ Αβίβ των τουρκικών αφηγημάτων περί θαλάσσιων ζωνών και αρμοδιοτήτων, αλλά και την εξίσου κατηγορηματική αναγνώριση της ελληνικής δικαιοδοσίας στη θαλάσσια περιοχή. Αποτελεί επίσης απόδειξη του υψηλού επιπέδου συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, αλλά και ισχυρή ένδειξη ενεργότερης παρέμβασης του Ισραήλ, μιας χώρας που είναι γνωστή όχι μόνο για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτει, αλλά και για την αποφασιστικότητα χρήσης τους, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, στα τεκταινόμενα της ανατολικής Μεσογείου.

Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Η –μετά την υποβολή του ισραηλινού αιτήματος και την έγκρισή του από την ελληνική πλευρά– διεξαγωγή των ασκήσεων του ναυτικού του Ισραήλ στις συγκεκριμένες περιοχές, την παρούσα χρονική στιγμή, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία. Γίνεται λίγες ημέρες πριν από την προαναγγελθείσα για τις 9 Αυγούστου έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Παράλληλα, η Τουρκία συνέχισε και την Τετάρτη 3 Αυγούστου τις προκλήσεις στο βορειοανατολικό, στο κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου κατά πάγια πρακτική αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, 18 τουρκικά αεροσκάφη (13 μαχητικά F-16, δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα) πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 52 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Τρία από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν έλαβαν χώρα εμπλοκές με τα φίλια μαχητικά επιφυλακής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα