«Χαστούκι» από Κομισιόν στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές!

Σαφής αποδοκιμασία του πρωθυπουργού που επιμένει να αγνοεί τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Διπλό ράπισμα επεφύλαξαν χθες οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Η σαφής αποδοκιμασία της Κομισιόν για όσα δραματικά αποκαλύπτονται στη χώρα δεν αφορούν μόνο το κεντρικό ζήτημα των υποκλοπών, αλλά και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, κάτι που σκοπίμως παρέκαμψε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες της Ευρώπης για το επίπεδο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και την ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ ρωτήθηκε χθες εάν έχει κάποιο επίκαιρο σχόλιο για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες το οποίο αφορά Ελληνα ευρωβουλευτή, που ταυτόχρονα είναι ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο ερωτήθηκε και για την περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος προηγήθηκε και άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων.

«Είστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές για αυτό το θέμα; Ανησυχείτε για την ευρύτερη κατάσταση του κράτους δικαίου; Θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και, εάν ναι, συμφωνείτε με αυτό που η ευρωβουλευτής Σόφι ιν ‘τ Βελντ πρότεινε, να συμμετάσχουν δηλαδή η Europol και ο Ευρωπαϊκός Εισαγγελέας στη διαδικασία έρευνας;» ρωτήθηκε. Η Ανίτα Χίπερ απάντησε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τα δημοσιεύματα για χρήση εφαρμογών υποκλοπής και πρόσθεσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

Υπογράμμισε δε πως «τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απολύτως σημαντική είναι επίσης η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους-μέλους και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς τέτοιους ισχυρισμούς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών» και κατέληξε λέγοντας: «Φυσικά είμαστε σε επαφή με τα κράτη-μέλη ως προς αυτό, και επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω για την Ελλάδα συγκεκριμένα ότι στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου στο ελληνικό κεφάλαιο αντικατοπτρίζεται και η χρήση κακόβουλου λογισμικού».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα