Η παραπομπή της πρώην υπουργού Μπακογιάννη σε Προανακριτική Επιτροπή το 1994

Η υπεράσπισή της από τον Μαρκογιαννάκη και η παρέμβαση από τον πατέρα του Γιάννη Μπρατάκου

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1989 και μόλις τέσσερα χρόνια μετά βρέθηκε στη μέχρι τώρα πιο δύσκολη θέση της πολιτικής καριέρας της. Στις 28 Ιανουαρίου 1994 και ημέρα Παρασκευή η Βουλή συνεδρίασε με ένα και αποκλειστικό θέμα: τη συζήτηση στην πρόταση κατηγορίας που κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «Περί ευθύνης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών» και τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή ή όχι προανάκρισης κατά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της πρώην υπουργού Θεοδώρας Μπακογιάννη.

Ο λόγος ήταν, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Βουλής και η «δημοκρατία» έχει στη διάθεσή της, «για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων προσώπων».

Οταν οι «γαλάζιες» υποκλοπές αποκαλύφθηκαν, μετά τις αρχικές καταγγελίες του αρχικοριού Μαυρίκη και τη διερεύνηση από τις δικαστικές Αρχές, προχώρησε η υπόθεση για τα 32 μη πολιτικά πρόσωπα στην τακτική Δικαιοσύνη και για Μητσοτάκη – Μπακογιάννη μέσω Βουλής. Η Βουλή κλήθηκε να απαντήσει αν πρέπει να σταλεί και η Ντόρα Μπακογιάννη σε προανακριτική επιτροπή για «παράβαση καθήκοντος, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Μαρτυρικές καταθέσεις

Στη θυελλώδη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή αναφέρθηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις πολλών προσώπων που κατέρριπταν τον ισχυρισμό ότι «αυτά τα λέει μόνο ο Μαυρίκης». Βρήκαν μισθωτήρια συμβόλαια από τα διαμερίσματα που χρησιμοποιήθηκαν, τις πλαστές ταυτότητες, έκαναν γραφολογικό έλεγχο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορήθηκε ότι γνώριζε τόσο για τις υποκλοπές, όπως είχε καταθέσει ο Μαυρίκης, όσο και για το σπίτι και το υπόγειο στην Αραβαντινού, όταν είχε στηθεί εκεί το άντρο των παρακολουθήσεων. Η Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι ήταν στην ιδιοκτησία της.

Αρχικά, από την πλευρά της κυβέρνησης την υπερασπίστηκε ο βουλευτής Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Οταν πήρε τον λόγο η Μπακογιάννη αρχικά επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη: «Οι ανακριτές της υπόθεσης έστειλαν μια ανακοίνωση στην οποία παραθέτουν το υλικό που υπέπεσε στην αντίληψή τους στην πορεία της ανάκρισης και στο οποίο γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Το υλικό αυτό οι ανακριτές λένε ότι δεν το αξιολογούν. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωσή τους περιλαμβάνονται πλείστοι όσοι ισχυρισμοί, πασιφανώς ψευδείς και αντιφατικοί μεταξύ τους, τους οποίους ούτε διασταυρώνουν ούτε τεκμηριώνουν».

Στη συνέχεια είπε: «Με κατηγορείτε ως συνεργό σε υποκλοπές, στηριζόμενοι σε ένα και μόνο υποτιθέμενο στοιχείο, το υπόγειο του σπιτιού της οδού Αραβαντινού, το οποίο ισχυρίζεσθε επί λέξει ότι μου ανήκει και βρίσκεται στη φυσική μου εξουσία. Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το κτίριο της οδού Αραβαντινού, από πολλά χρόνια, έχει δοθεί προς αποκλειστική χρήση της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα από το 1985 μέχρι το 1990. Σε αυτή τη Βουλή είναι παρόντες δύο τέως γενικοί διευθυντές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να το βεβαιώσουν».

Εκεί, σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Αγγελος Μπρατάκος είπε: «Εγώ το ομολογώ». Ο επί σειράν ετών συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και βουλευτής της Ν.Δ., που έχει φύγει από τη ζωή, είναι ο πατέρας του Γιάννη Μπρατάκου που πριν από λίγες μέρες ορκίστηκε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, αντικαθιστώντας τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Και συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο δεύτερος ισχυρισμός σας είναι ότι υπέθαλψα τον Μαυρίκη, εμποδίζοντας τη δίωξή του τον Μάιο του 1990. Μόνο στοιχείο εκεί είναι η κατασκευασμένη κασέτα Μαυρίκη, το πρωτότυπο της οποίας ο ίδιος αποφεύγει να δώσει στις δικαστικές Αρχές».

Παρά ταύτα η Βουλή δεν πείστηκε κι έτσι τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας ήταν: «Σε ό,τι αφορά τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Υπέρ της προτάσεως εψήφισαν 179, κατά 92, παρών 4. Σε ό,τι αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη: Υπέρ της προτάσεως εψήφισαν 164, κατά 105 (σ.σ.: οι βουλευτές της ΠΟΛΑΝ ψήφισαν «όχι»), παρών 6».

Έτσι η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής έγινε δεκτή. Η επιτροπή συγκροτήθηκε στις 3/2/1994 και ύστερα από 34 συνεδριάσεις παρέπεμψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο και απάλλαξε την κόρη του.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα