Βόμβες για κυβέρνηση και Γεραπετρίτη στην (ανοιχτή) επιτροπή της Ευρωβουλής

Τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή επέβαλε με το «έτσι θέλω» συνεδριάσεις εν κρυπτώ της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με στόχο αφενός τη συσκότιση και αφετέρου τη συγκάλυψη των ευθυνών του πρωθυπουργού, το Ευρωκοινοβούλιο μετέδωσε απευθείας τις τοποθετήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων που είχαν κληθεί να μιλήσουν για την παρακολούθησή τους, αλλά και αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μόνο που η… ομερτά μέσω της επίκλησης του απορρήτου, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, κυριάρχησε όσον αφορά τις τοποθετήσεις των κρατικών αξιωματούχων και στο Ευρωκοινοβούλιο (Χρ. Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Αθαν. Στάβερης, γ.γ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Π. Αλεξανδρής, γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης), με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, να σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το δεύτερο πάνελ της Επιτροπής PEGA δυστυχώς εξελίσσεται σε κωμικό σκετς τύπου “Ο υπολογιστής-λέει-Οχι”». «Σχεδόν καμιά απάντηση, επειδή “δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μας”, “κανένα σχόλιο για τις υποθέσεις”, “ζήτημα εθνικής ασφάλειας, επομένως άκρως απόρρητο”». Ξεχώρισαν μόνο η άποψη του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, ότι ο νόμος που εμποδίζει την ενημέρωση ατόμων που παρακολουθήθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας «είναι αντισυνταγματικός και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», και η αποκάλυψή του ότι οι 15.000 παρακολουθήσεις του 2021 δεν ζητήθηκαν μόνο από την ΕΥΠ, αλλά και από άλλα τμήματα της Αστυνομίας…

Σοβαροί περιορισμοί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι Ελληνες αξιωματούχοι τόνισαν τους σοβαρούς περιορισμούς που τους επιβάλλει ο νόμος όσον αφορά τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών και ότι δεν πρέπει να επηρεάσουν τις εν εξελίξει έρευνες και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μέσω δημόσιων παρατηρήσεων σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Το «κωμικό σκετς», όμως, των κρατικών αξιωματούχων -που εξέθεσε τη χώρα- δεν εμπόδισε το Ευρωκοινοβούλιο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής PEGA (η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού επιτήρησης), να βγάλει ανακοίνωση-κόλαφο για την κυβέρνηση, με την οποία ζητά τον έλεγχο των εταιριών κατασκοπευτικού λογισμικού και την ταχύτερη πρόοδο στη διερεύνηση των υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων. «Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρίες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης» αναφέρει η ανακοίνωση. Επίσης επισημαίνεται πως οι πολίτες της Ε.Ε. χρειάζονται μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι οι ευρωβουλευτές σημείωσαν πως η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διερευνήσει γρήγορα τις εν λόγω υποθέσεις και την παρότρυναν να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. Οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μαλιχούδης υποστήριξαν ότι το δημοσιογραφικό τους έργο οδήγησε στη στοχοποίησή τους. Ο κ. Κουκάκης σημείωσε ότι η παρακολούθησή του δεν θα είχε τεθεί στο σωστό πλαίσιο χωρίς την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, επίσης θύμα παρακολούθησης, «κάρφωσε» τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που απαντώντας σε δύο επιστολές του Γαλλικού Πρακτορείου (εργοδότης του δημοσιογράφου) διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπήρχε παρακολούθηση όχι μόνο του Μαλιχούδη, αλλά γενικά δημοσιογράφων, ενώ «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν απαράδεκτο». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι, μέσα από τη δική του παρακολούθηση, η ΕΥΠ είχε πρόσβαση σε «δεκάδες δημοσιογράφους», καθώς εκείνη την περίοδο χτιζόταν δίκτυο δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι ευρωβουλευτές για το αν η Ελλάδα κινείται προς μια αυταρχική κατεύθυνση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα