Έκρηξη αλαζονείας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ! «Εγώ θα σας σώσω»

Μετέτρεψε την Έκθεση σε προεκλογικό μπαλκόνι και υποτίμησε τους πολιτικούς του αντιπάλους, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως μοναδική λύση για τη χώρα

Από τον Πάνο Σώκο

Σε μια έκρηξη αλαζονείας, κινδυνολογίας και συνωμοσιολογίας κατά όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του ως τον απόλυτο άρχοντα του τόπου και τον μόνο που έχει δικαίωμα να κυβερνήσει τη χώρα!

«Αν όχι εμείς, με τα καλά μας και τα στραβά μας, ποιοι θα κυβερνήσουν;» ήταν η χαρακτηριστική του φράση, που σημαίνει «αν όχι εγώ, ποιος άλλος;», θέτοντας και το προεκλογικό δίλημμα σε προσωπικό επίπεδο: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Παράλληλα είπε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενώ επικαλέστηκε -αν είναι δυνατόν!- την παρουσία των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου για να υποστηρίξει ότι στη χώρα υπάρχει ελευθερία του Τύπου και δεν είναι μια αυταρχική χώρα! (Σημειωτέον ότι η πρώτη ερώτηση σε αντιπολιτευόμενο μέσο δόθηκε ύστερα από 90 λεπτά, ενώ απέκλεισε από ερώτηση εφημερίδες επειδή του κάνουν αντιπολίτευση, όπως, για παράδειγμα, η «δημοκρατία», η «Εστία» και το «Documento»…)

Στον πλαίσιο των παραπάνω, ο πρωθυπουργός:

1. Αμφισβήτησε ευθέως το εκ του νόμου δικαίωμα των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση με την απλή αναλογική -ακόμα κι αν είναι η Ν.Δ. πρώτο κόμμα-, λέγοντας ότι θα είναι «τερατογένεση» μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας της Ν.Δ. με άλλα κόμματα (π.χ., με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είπε ότι δεν είναι καθόλου κοντά), υποστηρίζοντας ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Το ενδεχόμενο πιθανής κυβέρνησης των άλλων πολιτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική, παρότι έχει απορριφθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι το επικαλείται σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο για να αποτρέψει ένα χαμηλό ποσοστό της Ν.Δ. στην κάλπη της απλής αναλογικής. «Η πρώτη κάλπη έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι το σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία που επιθυμούμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Η πρόθεση της Ν.Δ. είναι στη δεύτερη κάλπη να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο λαός θα κρίνει και θα επιλέξει αν θα αναγκαστούμε να διερευνήσουμε το σενάριο συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές. Το διακύβευμα των δεύτερων εκλογών είναι αν θα μας δώσει δεύτερη εντολή προόδου για να μη φλερτάρουμε με τη συμφορά. Αν όχι εμείς, με τα καλά μας και τα στραβά μας, ποιοι; Ποια η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;» είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι αλαζονική άποψη, αλλά το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

2. Σε ένα εμφανώς στημένο σκηνικό, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, αφού άφησε τους άμεσους συνεργάτες του (Οικονόμου, Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, Ντόρα Μπακογιάννη) το προηγούμενο διάστημα να καλλιεργήσουν το έδαφος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εμφανίστηκε χθες ως θεσμικός και υπεύθυνος πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο: «Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να μειώσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Κανένα ζήτημα αλλαγής δεν υπάρχει, εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε να αλλάξουμε από κοινού τον νόμο. Εχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δεν θα την υποθηκεύσω». Επίσης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό.

3. Εμφάνισε τον εαυτό του ως τον μόνο εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας, κατηγορώντας όλα τα άλλα κόμματα -που, σημειωτέον, ψηφίζονται αθροιστικά από περισσότερους ψηφοφόρους απ’ ό,τι η Ν.Δ.- ότι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θεωρεί δεδομένο πως υπάρχουν δυνάμεις στην αντιπολίτευση που επιδιώκουν αστάθεια, επειδή θέλουν εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια» είπε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τον δύσκολο χειμώνα και τις τουρκικές απειλές, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο υπηρεσιακής κυβέρνησης για έναν μήνα. Δηλαδή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η θέση των κομμάτων υπέρ της απλής αναλογικής είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια! Επίσης επανέλαβε ότι η Ρωσία, μέσω της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου, αποπειράται να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό είπε ότι το 2016 ρωσικά κεφάλαια επεδίωξαν να στήσουν φιλορωσικό κανάλι στην Ελλάδα με Ελληνες δημοσιογράφους.

4. Επιχείρησε την πλήρη απαξίωση του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι «κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», κυρίως όμως επιχείρησε παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος, καθώς είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι σε δυσαρμονία με τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι είναι πιο μπροστά από τον ίδιο, γιατί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, ενώ τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι ασκεί αντιπολίτευση στα πρότυπα του ’80 και αναζητεί φαντάσματα, που δεν ταιριάζουν στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι επιθετικές αναφορές του στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ ήταν πιο έντονες και πιο πολλές σε σχέση με αυτές προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ – σαφής ένδειξη ότι επιδιώκει τον διεμβολισμό, αν όχι και τη λεηλασία, του ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση, αν βέβαια κερδίσει τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για άλλα θέματα ο πρωθυπουργός είπε:

• Για το Προσφυγικό: «Οι μετανάστες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην πολιτική που ακολουθούμε με τον φράχτη και με επιπλέον μέτρα επιχειρησιακής ενεργητικής αποτροπής απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τους μετανάστες για γεωπολιτική πίεση». Επιτέθηκε και σε ορισμένες ΜΚΟ, λέγοντας ότι οι μετανάστες είναι γι’ αυτές «μπίζνα», για να αποκομίζουν κέρδη.

• Για τα περιφερειακά νοσοκομεία, που είναι χωρίς γιατρούς και υπολειτουργούν, ενώ έρχεται δύσκολος χειμώνας, υποσχέθηκε γενικά και αόριστα, χωρίς πειστικό λόγο, ότι θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων χωρίς να κλείσει καμία δομή, αλλά αυτό είναι στην ατζέντα της δεύτερης τετραετίας.

• Για το αν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας στρέφονται τελικά εναντίον των λαών της Ευρώπης είπε πως «από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι θα υποβάλλαμε και τις χώρες μας σε επώδυνες δοκιμασίες, αλλά είναι πλέον μονόδρομος η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», ενώ διέψευσε ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία (πλην ορισμένων παλιών αρμάτων που θα αντικατασταθούν), εκπαιδευτές Ειδικών Δυνάμεων και πυραύλους S-300: «Δεν υφίσταται ζήτημα για πυραύλους».

• Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική ξένων μέσων ενημέρωσης κατά της κυβέρνησης είπε ότι η δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία, τόνισε όμως ότι εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η διαστρέβλωση των στοιχείων και επεσήμανε ότι «στήθηκε μια ολόκληρη φάμπρικα με το νεκρό παιδί στον Εβρο, αλλά κανένας δεν ανασκεύασε». Επίσης, απορρίπτοντας την κριτική ότι η Ελλάδα είναι αυταρχική χώρα όπως η Ουγγαρία, είπε πως ο ίδιος πρωτοστάτησε στο να εκδιωχθεί ο Ορμπαν από το ΕΛΚ.

• Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για τους ΛΟΑΤΚΙ, όσον αφορά όμως τον πολιτικό γάμο μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του», ενώ συμφώνησε με τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα