Όχι στην Pega από Κοντολέοντα και Δημητριάδη – Στο Ευρωδικαστήριο πάει ο Ανδρουλάκης

Κρύβεται ο πρωθυπουργός και δεν θα πάει στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις υποκλοπές, όπως δεν δέχτηκε να συναντήσει την αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (PΕGΑ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χθες ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει απαντήσεις από την πρώτη στιγμή.

Στο Ευρωδικαστήριο πάει ο Ανδρουλάκης

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της Pega, της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά τύπου Predator. Από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε δεκαμελής αντιπροσωπία της επιτροπής έφτασε στη χώρα μας, βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα, με δημοσιογράφους ερευνητές που αποκάλυψαν την υπόθεση και με ΜΚΟ, με τον πρωθυπουργό να αρνείται να τους συναντήσει, με το πρόσχημα του ταξιδιού του στο Βερολίνο.

«Όχι» σε συνάντηση είπαν και οι Παναγιώτης Κοντολέων και Γρηγόρης Δημητριάδης. Όσο για το «θύμα» Νίκο Ανδρουλάκη, προς έκπληξη πολλών, απέφυγε τη διά ζώσης συνάντηση με την επιτροπή Pega, επιλέγοντας να αποστείλει σχετικό υπόμνημα, δεδομένου ότι κατέθεσε στην επιτροπή προ μερικών εβδομάδων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε -μόνο- ο υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος στη συνάντησή του με την επιτροπή Pega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της επίμαχης διάταξης για μη ενημέρωση του θιγόμενου από παρακολούθηση!

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και από εκείνη των ευρωβουλευτών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει «επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του τού περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου», ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τους επόμενους μήνες. Τα μέλη της επιτροπής Pega φαίνεται πάντως πως είναι άκρως ενημερωμένα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της επιτροπής, Ολλανδή ευρωβουλευτής ρώτησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη -στον απόηχο των τελευταίων αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων- αν… παρακολουθούνταν και ο ίδιος! Ο υπουργός φέρεται ότι γέλασε και τη ρώτησε μήπως εκείνη ξέρει κάτι παραπάνω…

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός ρωτήθηκε για ποιον λόγο επιχειρήθηκε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και δήλωσε -οποία έκπληξη!- άγνοια, προβάλλοντας εκ νέου το απόρρητο. Φέρεται μάλιστα ότι υποστήριξε πως η κυβέρνηση χειρίστηκε «με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως», ενώ επέρριψε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ότι «προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα σόου για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να ενημερώσει την επιτροπή διά υπομνήματος, στο οποίο αναφέρει πως «η κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο τη συγκάλυψη και την αποσιώπηση των ευθυνών της, κάτι που δυστυχώς φαίνεται να επιχειρεί και στην επίσκεψη της εξεταστικής επιτροπής Pega στην Ελλάδα», καθώς «πάλι τα πρόσωπα-κλειδιά απέφυγαν να συναντήσουν την επιτροπή». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, επίκειται μάλιστα προσφυγή του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την επιτροπή Pega συναντήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές με μια τεράστια σκιά και ένα σκοτεινό πέπλο να απειλεί τη δημοκρατία, καταγγέλλοντας πως η επιχείρηση απόκρυψης ενισχύεται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν απαντά στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας «να αποδράσει από τις τεράστιες ευθύνες του».

Η επιτροπή συναντήθηκε και με τον «γαλάζιο» πρόεδρο της επιτροπής της ελληνικής Βουλής Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος υποστήριξε πως από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων «προέκυψε με απόλυτη σαφήνεια ότι η κυβέρνηση υπηρέτησε τον σκοπό της διερεύνησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη, της θεσμικής θωράκισης του πλαισίου νόμιμων άρσεων απορρήτου και της ανάγκης ενίσχυσης της λειτουργίας της ΕΥΠ». Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με την Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) και τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ).

Η επιτροπή Pega συναντάται νωρίς σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, ο οποίος -υπενθυμίζεται- έχει καταγγείλει την άρνηση συνεργασίας εκ μέρους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καρφώνοντας τόσο τον νυν πρόεδρό της Θεμιστοκλή Δεμίρη όσο και την εποπτεύουσα εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου. Ακολούθως θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια η αντιπροσωπία της Pega θα αποχωρήσει από την Αθήνα. Θα συνεχίσει ωστόσο τις επισκέψεις της σε χώρες όπου φέρεται ότι γίνεται χρήση κακόβουλων λογισμικών. Όσο για το πολυαναμενόμενο πόρισμά της, αυτό θα εκδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα