Ο Μενέντεζ προσγείωσε ανώμαλα τον Ερντογάν!

Διεμήνυσε πως ισχύει στο ακέραιο η εναντίωσή του στην πώληση των F-16 εάν δεν σταματήσει τις προκλήσεις

Απότομα… προσγείωσε τους προκλητικούς Τούρκους ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, τονίζοντας χθες πως ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ δεν… προσφέρεται για πανηγυρισμούς εκ μέρους της Αγκυρας! Ο Αμερικανός διεμήνυσε μάλιστα πως ισχύει στο ακέραιο η εναντίωσή του στην πώληση των F-16, τουλάχιστον έως ότου ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να αλλάξει στάση και να σταματήσει τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Μενέντεζ υπογράμμισε πως «σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις παραβιάσεις στην περιοχή».

Στη γείτονα πάντως χθες ο τουρκικός Τύπος, επιχειρώντας να στηρίξει λυσσαλέα το ερντογανικό αφήγημα περί… θριάμβου, προέβαινε στη δημοσίευση πανηγυρικών ρεπορτάζ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύρισαν το νομοσχέδιο μεταδίδοντας ότι οι όροι που έθετε η τροπολογία για την πώληση των F-16 στην Αγκυρα και την έθεταν σε συνάρτηση με μια σειρά προϋποθέσεις αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο για τις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Anadolu, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων απαλείφθηκαν από το νομοσχέδιο.

Οι τροπολογίες επιδίωκαν να επιβάλουν διάφορους περιορισμούς στην πώληση των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκική Δημοκρατία, μεταξύ των οποίων να μη χρησιμοποιούνται τα μαχητικά αεροσκάφη για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και να απαιτείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον. Το πρακτορείο Anadolu, από την πλευρά του, βάσισε την εξέλιξη στις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, ενώ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε την ευκαιρία και χαιρέτισε το τελικό κείμενο, που αφαιρεί τους όρους πώλησης των αεροσκαφών, ως μια θετική κίνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα