Νέο προκλητικό παραλήρημα Τσαβούσογλου με ιαχές πολέμου

Ακραίες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ με υπενθύμιση του casus belli: Όχι 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο

Νέο προκλητικό παραλήρημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη, υπενθυμίζοντας προκλητικά το casus belli.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε ακραίες δηλώσεις, λέγοντας «η θέση μας είναι ξεκάθαρη», αναφέροντας «όχι 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο» και προσθέτοντας: «Η απόφαση που έχει λάβει το Κοινοβούλιό μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εξαπολύσει βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της χώρας μας. «Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες, κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό» είπε, βρίζοντας και απειλώντας ξεκάθαρα την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ την ίδια ώρα επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών.

Οι ύβρεις και οι απειλές της Αγκυρας προκαλούν την μήνιν της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ξεκαθαρίζει: «Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μη συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Γιώργο Αρναούτη να επισημαίνει: «Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο».

Ο ίδιος σημείωσε: «Είναι, δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Στις παρανοϊκές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στις απειλές με πόλεμο αντέδρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο twitter επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει απαράγραπτο κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και χαρακτηρίζει το τουρκικό casus belli στο Αιγαίο παράνομο και απαράδεκτο.

Αναφέρει ωστόσο πως το ζήτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα, ενώ καλεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επέκταση νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης καθώς και στο Καστελόριζο, με οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο με όλες τις όμορες χώρες και την Κύπρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα