Νέοι τακτικισμοί του Μητσοτάκη με την ημερομηνία εκλογών

Με διφορούμενες δηλώσεις και διαρροές προτιμά να κρατά την πολιτική ζωή όμηρο των κινήσεων στρατηγικής του

Ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός επιλέγει με διφορούμενες ανακοινώσεις, δηλώσεις και διαρροές να μην προσδιορίζει με καθαρό τρόπο τον χρόνο των εκλογών, κρατώντας την πολιτική ζωή όμηρο των κινήσεων τακτικής του και αδρανοποιώντας επί της ουσίας την κυβερνητική λειτουργία, αφού οι υπουργοί έχουν στο μυαλό τους το κυνήγι του σταυρού παρά τα καθήκοντά τους.

Εξάλλου τόσο ο ίδιος όσο και ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. κινούνται σε καθαρά παρατεταμένους προεκλογικούς ρυθμούς και χθες έγινε υπό την προεδρία του σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κυβερνητικό προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα φυσικά τις εκλογές. Μετά τη σύσκεψη κυβερνητικές πηγές έλεγαν αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών τα εξής: «Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά». Η διαρροή επιδέχεται πολλές ερμηνείες, όπως μας έλεγαν «γαλάζιοι» βουλευτές: Η πρώτη ερμηνεία είναι ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θα προκηρυχθούν τον Απρίλιο και θα γίνουν τον Μάιο και οι δεύτερες τον Ιούνιο.

Σε αυτό συνηγορεί και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της, με δεδομένο ότι θα έχουμε, όπως είναι πολύ πιθανόν, εκλογές δύο φάσεων, από την άνοιξη και μετά είναι πιθανόν να έχουμε τις διαδικασίες αυτές. Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θα γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, σενάριο που κυριαρχεί στην πολιτική συζήτηση τις τελευταίες ημέρες και προέκυψε μετά τον διάλογο που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με τον Δ. Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρωτοχρονιά. Χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και κομματικών στελεχών συζητήθηκαν ειδικότερα. Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία. Λέγεται ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει περίπου 30 νομοσχέδια, αρκετά από τα οποία έχουν σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, ώστε «όλο αυτό το έργο που έχει παραχθεί να μη χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου», όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη τετραετία με έμφαση στην αύξηση των μισθών, όπως περιέγραφε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Επίσης συζητήθηκε η προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν γίνει κι αυτά που έχουν σχεδιαστεί και προγραμματίστηκαν οι περιοδείες του πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών. Οι επόμενες περιοδείες του πρωθυπουργού θα γίνουν πάλι στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι δυνάμεις της Ν.Δ., λόγω της εφαρμογής της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, παρουσιάζουν κάμψη, προς όφελος της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Η πρώτη περιοδεία του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 και τις 14 Ιανουαρίου στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Στη συνέχεια αναμένεται σειρά να πάρουν η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ν.Δ. ήδη προετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων.

Την ευθύνη κατάρτισης των ψηφοδελτίων έχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης.

Ο Παπαθανάσης θα είναι υποψήφιος στον Β. Τομέα Αθηνών

Νίκος Παπαθανάσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να ανακοινώνει υποψηφιότητες και όσο πλησιάζουμε προς τον εκτιμώμενο χρόνο των εκλογών θα παρουσιαστούν και ολοκληρωμένες οι λίστες με τις υποψηφιότητες σε όλη την Ελλάδα, εφόσον οριστικοποιήθηκαν και οι αλλαγές σε πολλές περιφέρειες, με βάση την απογραφή του 2021.

Χθες ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., στην εκλογική περιφέρεια του Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα