Μαξίμου: Συντηρεί την ασάφεια για τα Γλυπτά!

Η κυβέρνηση συνεχίζει τα προεκλογικά παιχνίδια αποφεύγοντας να διαψεύσει τα πρόσφατα ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου περί δανεισμού

Δίχως τέλος τα προεκλογικά παιχνίδια και η μυστική διπλωματία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με την ασάφεια να παραμένει, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να διαψεύσει τα πρόσφατα ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου περί δανεισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ευρωπαϊκός Τύπος οργιάζει και τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν, με τους Ελληνες πολίτες να μην ξέρουν ακόμη τι συμβαίνει πραγματικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε σχετικώς κατά το καθιερωμένο μπρίφινγκ, επιλέγοντας για πολλοστή φορά να απαντήσει με αοριστολογίες. Στην πραγματικότητα δεν απάντησε. Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, από δημοσιογράφο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις γίνεται η διαπραγμάτευση, λαμβάνοντας υπόψη ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί», ενώ πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος πως «στόχος μας είναι να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, συνεχίζοντας τη γραμμή υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης», επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να μην κάνει κανέναν σοφότερο.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να περάσει στην αντεπίθεση. Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για την επικριτική στάση του, τον κατηγόρησε για «μικροψυχία» και «εθελοτυφλία». «Ο πρωθυπουργός εργάζεται ακατάπαυστα και συνομιλεί με διεθνείς προσωπικότητες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επιλέγει ως συνομιλητές του πρόσωπα που επιδίδονται σε χυδαίες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η διαφορά είναι αποκαλυπτική και κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος -σημειωτέον- επέμεινε πως η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη βασίζεται στο δεδομένο πως η ελληνική Πολιτεία δεν αναγνωρίζει «δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξή του πως η κυβέρνηση δουλεύει μεθοδικά και δεν άρχισε να ασχολείται με αφορμή τη δημοσιότητα, ισχυριζόμενος πως «κανένα κομμάτι που αγγίζει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη μορφή πυροτεχνήματος. Δεν θα το έκανε η κυβέρνηση για κάτι τόσο ευαίσθητο όσο τα Γλυπτά».

Να επισημανθεί πως η «Telegraph» αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας, με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να αποστέλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση», αντί των τυπικών διαβεβαιώσεων για την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής έχουν καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα