Αρπάχτηκαν Φλώρος και Παναγιωτόπουλος μέσα στο Πεντάγωνο!

«Θερμό επεισόδιο» στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, με πρωταγωνιστή τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα ενημερωτική πύλη militaire.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση, μόλις ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την καταβολή «πρόσθετης αμοιβής στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή», κατέβηκε στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας και ζήτησε με έντονο τρόπο εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις για την καταβολή του επιδόματος ανέρχονται σε περίπου 19.000.000 ευρώ και λαμβανομένου υπόψη ότι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων αριθμούν μερικές χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, πρόκειται περισσότερο για συμβολική χειρονομία αναγνώρισης των προσπαθειών τους παρά για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση. Το συγκεκριμένο μέτρο που είχε εισηγηθεί το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) αποσκοπούσε επίσης στην αναχαίτιση του κύματος των παραιτήσεων εκπαιδευμένου προσωπικού, λόγω της μεγάλης αύξησης των ημερών απουσίας από τις οικογένειές τους.

Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση του επιδόματος, είχε διαφανεί ότι η χορήγησή του στο σύνολο των πληρωμάτων του Στόλου αποτελούσε σημείο τριβής μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ επιθυμούσε το συγκεκριμένο επίδομα να καταβληθεί μόνο στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν σε συμμαχικές και διεθνείς αποστολές και σε προσωπικό που υπηρετεί σε ορισμένα τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων. «Παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ ότι πρόκειται για υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, εκείνος επέμεινε ότι έπρεπε να ενημερωθεί και ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λέει το Μαξίμου» αναφέρει το δημοσίευμα του militaire, που σημειώνει επίσης ότι το επεισόδιο δεν έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», αλλά υπήρχαν αρκετοί παρόντες.

Το αξιοπερίεργο στην υπόθεση είναι ότι η καταβολή του επιδόματος ήταν σαφώς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αφού μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στις 17 Δεκεμβρίου 2022, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, είχε αναφέρει τα εξής: «…την προσαύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Επίδομα λοιπόν πλεύσιμων για πληρώματα που βρίσκονται σε αποστολή, συνολικού κόστους 16.000.000 ευρώ. Αυτή η ρύθμιση θα προστεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών -έτσι πρέπει να γίνει από τον νόμο-, ώστε να διευθετηθεί και αυτή η εκκρεμότητα».

Προς τι, λοιπόν, το «θερμό επεισόδιο» για ένα ζήτημα που ήταν γνωστό και είχε ήδη αποφασιστεί και δρομολογηθεί; Και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία; Μήπως πρόκειται για «επισημοποίηση» μιας… δυσλειτουργικής σχέσης; Ή του διαπιστωμένου και από άλλα περιστατικά ελλείμματος πολιτικού ελέγχου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας; Ή για προετοιμασία «ηρωικής» εξόδου;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα