Ιδού η κυβέρνηση των… αρίστων! Αλλο ένα έπος της Μενδώνη – Έχασαν 6.745.582 ευρώ για το Τατόι

Σε λαϊκό προσκύνημα ολίγων ωρών η σορός του τέως βασιλιά

Διευθετήθηκαν χθες και οι τελευταίες λεπτομέρειες της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με πιο σημαντική εξέλιξη τη μεταφορά της σορού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 6 ως τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας, η σορός του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας θα μεταφερθεί λίγο πριν από τις 12 στη Μητρόπολη, προκειμένου να ξεκινήσει η τελετή. Οι δυο γιοι του τέως βασιλιά Παύλος και Νικόλαος μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου συνομίλησαν επί περίπου 40 λεπτά με τους υπεύθυνους ιερείς, προκειμένου να οργανώσουν τα διαδικαστικά για την κηδεία του τέως βασιλιά και να βεβαιωθούν πως όλα θα γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης βγήκαν από την πλαϊνή πόρτα του ναού και κατευθύνθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου συνομίλησαν με τρεις ιερείς για τις λεπτομέρειες που αφορούν την έκθεση της σορού σε λαϊκό προσκύνημα.

Παράλληλα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ποιοι βασιλείς και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης θα παραστούν στην κηδεία, αλλά και με το πότε θα αφιχθούν στη χώρα μας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μέχρι στιγμής, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενημερωθεί ότι στην Αθήνα θα φτάσουν την Κυριακή ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται να πατήσει επί ελληνικού εδάφους το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια.

Ακόμη, χθες ήταν προγραμματισμένο να αφιχθούν στην Ελλάδα οι δυο κόρες της πρώην βασίλισσας της Ισπανίας και αδελφής του Κωνσταντίνου Σοφίας, πριγκίπισσες Ελένα και Κριστίνα. Βέβαιη θεωρείται, επίσης, η άφιξη της βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας, αδελφής της χήρας Αννας Μαρίας. Αγνωστο παρέμενε ως αργά χθες αν τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας θα εκπροσωπήσει ο βαφτισιμιός του εκλιπόντος, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ή η πριγκίπισσα Αννα, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο για προγραμματισμένη επίσκεψη.

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και οι συσκέψεις εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφασιστεί, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών, τι μέτρα ασφαλείας θα παρθούν για τη φύλαξη των υψηλών προσκεκλημένων και την πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή μέχρι το Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς των Ελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι από την Κατεχάκη, στην περιφερειακή Υμηττού και την Αττική Οδό, μέχρι την έξοδο της Αθηνών – Λαμίας, και από εκεί στη Βαρυμπόμπη, ενώ οι επίσημοι θα μετακινηθούν πιθανότατα με πολυτελή μαύρα βαν.

Νέα ανακοίνωση

Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση μόνο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε νεότερη επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες αναφερόταν πως θα είναι παρών στην κηδεία και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πολλοί επέμεναν ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να εκπροσωπηθεί σε πιο υψηλό επίπεδο.

Η οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους, αντί στεφάνου, να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

-«ΕΛΠΙΔΑ» – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ,

-AXION HELLAS,

-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA.

Στο μεταξύ, μέσω μιας τρυφερής ανάρτησης στο προφίλ της στο Instagram, η νύφη του τέως βασιλιά, Τατιάνα Μπλάτνικ, αποχαιρέτησε τον πεθερό της. «Είναι σχεδόν αδύνατον να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία όταν θέλεις να πεις τόσο πολλά και δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψεις πόσο υπέροχος άνθρωπος ήσουν και πόσο ευλογημένη και τιμημένη αισθάνομαι που είμαι μέλος της τόσο δεμένης οικογένειάς σου» έγραψε η σύζυγος του Νικολάου, γιου του τέως μονάρχη, η οποία συνόδευσε την ανάρτησή της με μια σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν την ίδια με τον Κωνσταντίνο.

Παράλληλα τόνισε: «Αλλά υπάρχουν και άλλα – τα τελευταία χρόνια έμαθα πραγματικά τι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα και παρακολούθησα πώς τη μεταβίβασες στα παιδιά σου και μέσω του Νικολάου σε εμένα. Σας ευχαριστώ. Η κληρονομιά σας, η πίστη σας, το φως σας και η αγάπη σας ζουν μέσα από όλους αυτούς. Ηταν τιμή μου να είμαι η νύφη σας».

Θράσος από Μενδώνη, που… βρήκε αξιοπρεπή την κατάσταση των (άλλοτε) βασιλικών κτημάτων

Η αλαζονεία, η αμετροέπεια και η υποκρισία αυτής της κυβέρνησης συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού, η οποία φέρει ακέραια την ευθύνη για το μαύρο χάλι στο οποίο βρίσκεται το Τατόι, έκανε χθες το μαύρο άσπρο, λέγοντας πως η κατάσταση των άλλοτε βασιλικών κτημάτων είναι αξιοπρεπής. Μάλιστα δεν δίστασε να εξάρει το έργο της κυβέρνησης, μιλώντας για τιτάνιες προσπάθειες των υπουργείων για αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο χώρος. Το μόνο δηλαδή που δεν ζήτησε από τον ελληνικό λαό είναι να πει στην κυβέρνηση και ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Απίστευτα δηλαδή πράγματα από μια απίστευτη υπουργό Πολιτισμού, που το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να επιδείξει αυτά τα τρία χρόνια είναι πως ξεπέρασε σε αριθμό ταξιδιών ακόμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από το 2019 και μετά οι προσπάθειες συστηματοποιήθηκαν και το κτήμα βρίσκεται υπό αποκατάσταση. Εχουμε όλο το μεγάλο πρόγραμμα του Τατοΐου, το οποίο και μαζί έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται, αφού οι εργασίες συστηματοποιήθηκαν, τελικά το κτήμα Τατοϊού να βρίσκεται σε αυτό το κακό χάλι. Με τη δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε ότι τα καμένα από το κτήμα, μετά τη μεγάλη φωτιά το καλοκαίρι του 2021, δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα και πως αυτό γίνεται τις τελευταίες ώρες ακριβώς λόγω του θανάτου του τέως βασιλιά. «Βεβαίως, όταν ο τέως βασιλέας των Ελλήνων εισήχθη στο νοσοκομείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, κινήθηκε ώστε να επισπεύσει την απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου».

Εν ολίγοις, έπρεπε να πεθάνει ο τέως βασιλιάς για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να είναι τουλάχιστον σε αξιοπρεπή κατάσταση, και σίγουρα αρκετά μακριά απ’ αυτή που προβλέπει το project ανάπλασης, το οποίο συζήτησαν τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας…

Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. θα παραστούν στην εξόδιο

Η κυβέρνηση δεν θα «απαγορεύσει» στους «γαλάζιους» βουλευτές να παραστούν, όσοι το επιθυμούν, στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα. «Ιδιωτικά ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει» απάντησε χθες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης για το αν θα πάει στην κηδεία του τέως.

Η έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά απελευθέρωσε πολλούς βουλευτές, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πολλοί, ίσως και δεκάδες, εκείνοι που θα σπεύσουν να παρευρεθούν στην κηδεία στη Μητρόπολη. Είναι βουλευτές που απευθύνονται στο πιο δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αλλά και στο βασιλικό, και οι οποίοι, λόγω και των εκλογών, επιζητούν την ψήφο των ψηφοφόρων αυτού του χώρου.


Μηδενική η απορρόφηση των έργων ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί για το Τατόι

Μ ηδενική έως ανεκδοτολογική απορρόφηση έχουν τα έργα ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί για το κτήμα στο Τατόι, παρά τις πομπώδεις (για αποπροσανατολισμό) δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πως όλα προχωρούν εξαιρετικά στις εργασίες αποκατάστασης. Και, φυσικά, παρά το γεγονός πως η κυρία Μενδώνη δεσμεύει κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να περιδιαβαίνει την Ελλάδα, ώστε δήθεν να προωθεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Τα νούμερα αποκαλύπτουν από μόνα τους πως η… ταξιδιάρα υπουργός, που έτρεχε την περασμένη Τετάρτη να δώσει μια ασήμαντης… πολιτιστικής αξίας παράσταση, δήθεν επιβλέποντας το… ξεχορτάριασμα στο Τατόι πριν από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αρέσκεται να αποδίδει ακόμη και τις πιο εξωφρενικές δαπάνες της στο δήθεν έργο που παράγει. Στην πραγματικότητα, όμως, φαίνεται πως είναι η πλέον αναποτελεσματική υπουργός Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια.

Ας δούμε αναλυτικά την πορεία των ΕΣΠΑ για το πρώην βασιλικό κτήμα:

•Το έργο με τίτλο «Μελέτες ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», με συνολικό προϋπολογισμό 1.485.576 ευρώ, έχει απορρόφηση 0%. Η έναρξή του ήταν τον Ιούνιο του 2021, λήγει τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου, και ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

•Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση και ανάδειξη εννέα κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», με συνολικό προϋπολογισμό 2.299.280 ευρώ, έχει 1,71% απορρόφηση. Η έναρξή του ήταν τον Ιούνιο του 2021 και η λήξη του είναι τον Δεκέμβριο του 2023. Δικαιούχος του προγράμματος είναι η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στ. Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία φυσικά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

•Το έργο με τίτλο «Στερέωση και αποκατάσταση του κτιρίου του Παλαιού Βουστάσιου (Στάβλος) στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, έχει απορρόφηση 0%. Η έναρξή του ήταν τον Μάιο του 2022, λήγει στο τέλος του 2023 και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στο ελάχιστο. Δικαιούχος είναι επίσης η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων.

Εν ολίγοις, παραμένουν ανενεργά κονδύλια ύψους 6.745.582 ευρώ, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ολοκληρωτικά την όψη του κτήματος που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας και ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, και εν συνεχεία να προκύψουν και έσοδα. Η κυρία Μενδώνη, εκτός από το να επιβλέπει ασήμαντα έργα καθαριότητας, θα πρέπει να απαντήσει επιτέλους γιατί λιμνάζουν σημαντικοί πόροι και για την ελληνική οικονομία.
Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα