Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την πρόταση δυσπιστίας!

Ο Τσίπρας επιχειρεί να στριμώξει την κυβέρνηση για να δώσει (επιτέλους) απαντήσεις για τους «κοριούς» που είχε βάλει η ΕΥΠ σε έξι πρόσωπα, όπως επιβεβαίωσε η έρευνα της ΑΔΑΕ

Το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας το κορυφαίο και έσχατο κοινοβουλευτικό μέσο προκειμένου να στριμώξει την κυβέρνηση ώστε να δώσει -επιτέλους- απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών. Η έρευνα της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνει ότι είχε μπει «κοριός» από την ΕΥΠ σε έξι πρόσωπα ήταν εκείνη που πυροδότησε τη χθεσινή εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση βρήκε τις αποδείξεις και τα ονόματα που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έψαχνε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας και λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε από την Κρήτη, όπου βρίσκονταν, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την κίνηση του πολιτικού του αντιπάλου και σχολιάζοντας πως τον προκαλούσε πολλούς μήνες να προβεί σε αυτή. «Αποφάσισε να το κάνει τώρα, είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας αλλά και να συγκρίνουμε» δήλωσε επί λέξει. Οπως είπε, θα επιδιώξει τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση. «Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη, εύχομαι οι πολίτες να ξεπεράσουν το τοξικό παρόν και να αντιληφθούν ποιοι μπορούν να μιλήσουν για το μέλλον τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εμφανιζόμενος βέβαιος πως η κυβέρνηση θα λάβει αύριο την ψήφο εμπιστοσύνης και πως θα συνεχίσει κανονικά το έργο της στον δρόμο προς την κάλπη.

Νωρίτερα πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της. «Ούτε μια μέρα να μη μείνει ο πρωθυπουργός στη θέση του. Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ως ένα πρώτο βήμα για την υπεράσπιση της Δικαιοσύνης και της διαφάνειας. Η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, θα αναγκαστεί να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να λογοδοτήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;

Θα τη δώσει την οριστική απάντηση ο λαός σύντομα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έμεινε απαρατήρητη η σφοδρή προσωπική επίθεσή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «ένοχο» και «εγκέφαλο και εντολέα αυτού του παρακράτους», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην εκτροπή είναι αμετάκλητα ένοχοι, όχι μόνο πολιτικές αλλά και βαρύτατες νομικές ευθύνες». Σημειωτέον πως με το «καλημέρα» της έναρξης της μαραθώνιας συζήτησης στη Βουλή φάνηκε πως το κλίμα θα είναι άκρως τοξικό. Εξάλλου και η Ν.Δ. επέλεξε να μιλήσουν πρώτοι οι Αδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Με αφορμή τις εξελίξεις στα δύο Ειδικά Δικαστήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης με το γνωστό του ύφος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραμένετε τα ίδια άθλια υποκείμενα και σκευωροί. Ψεύτες, λασπολόγοι, συκοφάντες. Εχετε τα μούτρα να μιλάτε σε εμάς» είπε αρχικώς, ενώ εξ αφορμής της κατάθεσης της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει το μαύρο χρήμα που έρρεε επί ημερών του. «Του είπε ο κ. Καλογρίτσας του Πολάκη κάποτε “βούλωσ’ το, Πολάκη” και ο Πολάκης έβγαλε τον σκασμό και το βούλωσε στα μαύρα λεφτά του κ. Καλογρίτσα. Αυτοί είστε, μην τολμάτε εσείς, άθλιοι λασπολόγοι, να κουνάτε το δάχτυλο στη Ν.Δ.» είπε ωρυόμενος.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο γνωστός Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. «Μήπως ο κ. Ράμμος ξεπληρώνει τα γραμμάτια του διορισμού του στην ΑΔΑΕ; Εξελίσσεται σε ντελίβερι μπόι του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος. Τι είναι η ΑΔΑΕ; Τσιφλίκι του πατέρα του; Είναι η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακόμη και όταν κατέβηκε από το βήμα συνέχισε να αντιπαρατίθεται με τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ακόμη και την οργή του «γαλάζιου» προέδρου Νικήτα Κακλαμάνη, που του φώναξε με νόημα: «Είστε βουλευτής της Ν.Δ. Καταλαβαίνετε τι εννοώ;

Καθίστε κάτω. Δεν ντρεπόμαστε; Βουλή είναι αυτή;» Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ενοχλήθηκε από τη στάση της Ν.Δ., η οποία, όπως όλα δείχνουν, περνά στην αντεπίθεση και κρατά ψηλά στην ατζέντα τις υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που απασχολούν αυτές τις μέρες την επικαιρότητα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος κατήγγειλε πως η Ν.Δ. δεν λέει λέξη για τις παρακολουθήσεις. «Ντροπή σας να έρχεστε εδώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υποτίθεται ότι σέβεστε τους θεσμούς. Υπάρχουν αυτές οι κατηγορίες και δεν έχετε να πείτε κουβέντα, απλώς πετάτε τη λάσπη. Εδώ είστε απολογούμενοι. Να κοιτάξετε τον καθρέφτη όταν κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για θεατρινισμό» είπε απευθυνόμενος στον Αδωνι Γεωργιάδη. Και όλα αυτά δεν είναι παρά πρόβα τζενεράλε για όσα θα επακολουθήσουν σήμερα και αύριο.

«Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση» είπε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας: «Οσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής, θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητοι είναι αυτός και οι συνεργάτες του».

«Για το θέμα των υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία» είπε και τόνισε πως ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί στη συζήτηση να απαντήσει για την υπόθεση της μικρής Μαρίας, για το αν πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, για τους δύο υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο, για τη σύλληψη του «κουκουλοφόρου» μάρτυρα «της σκευωρίας της Novartis».


Βουλή: Αύριο το απόγευμα η ψηφοφορία

Αύριο κορυφώνεται η κοινοβουλευτική μάχη επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Βουλής να διευκρινίζει ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά τις ομιλίες των αρχηγών, συγκεκριμένα στις 16.00, λόγω της αναχώρησης του πρωθυπουργού για την Ιαπωνία.

Αυτό το ομολογουμένως σφιχτό χρονοδιάγραμμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει έως τις… 3 τα ξημερώματα, προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές του κόμματος να καταγγέλλουν πως «επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης». Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 35 ώρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα