Η Γερμανία βάζει και πάλι μπουρλότο στα Βαλκάνια!

Η παρέμβαση του Βερολίνου, μέσω Σκoπίων, υπέρ Σόφιας αναβιώνει επικίνδυνους άξονες επιρροής

Συναγερμό θα έπρεπε να είχε σημάνει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ωμή και πρωτοφανής στα χρονικά εκβιαστική απαίτηση της Γερμανίας να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων για να συμπεριληφθεί σε αυτό και η ύπαρξη «βουλγαρικής» μειονότητας στο γειτονικό κρατίδιο.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Δυστυχώς, όμως, η ελληνική διπλωματία τελεί σε κατάσταση νιρβάνας, έχοντας πεισθεί ότι όλοι εργάζονται για το δικό μας καλό και δεν υπάρχουν γεωστρατηγικές επιδιώξεις πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες… δημοκρατικής ευαισθησίας. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, ασχολείται με το «φλερτ εξ Ανατολών», για αυτό και η βρόμικη γερμανική μεθόδευση δεν συγκίνησε ούτε τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, που την εμφάνισαν ως κάτι… φυσιολογικό, ίσως ακόμη και βολικό για την Ελλάδα!

Το να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, βεβαίως, δεν θεωρείται πρωτοφανές. Λαστέξ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως ακριβώς και οι ερμηνείες των διατάξεών του. Η αιτία, όμως, για την οποία επιβάλλεται αυτή η αλλαγή και ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πίεση ασκείται πλέον ανοιχτά από το Βερολίνο προς τα Σκόπια, με τρόπο που επιτείνει τη θλιβερή σύγκριση με την Ελλάδα, καθώς ουδέποτε η Γερμανία στήριξε τις ελληνικές θέσεις απέναντι στο γειτονικό κράτος, και μάλιστα με την αφοσίωση που δείχνει για να στηρίξει τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η φιλοδοξία των Σκοπίων να ενταχθούν στην Ε.Ε. με γερμανική παρότρυνση φάνηκε ότι «ξεκλειδώθηκε» με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, που συνοδεύτηκε από την άρση όλων των ελληνικών επιφυλάξεων. Τότε όμως ήρθε το βέτο της Βουλγαρίας, που, σε αντίθεση με το ελληνικό, ήταν βροντερό και αδιαπραγμάτευτο. Οι βουλγαρικές κυβερνήσεις -που, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν κοινές θέσεις στα εθνικά θέματα και δεν κάνουν εκπτώσεις- απαίτησαν από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν βουλγαρική μειονότητα στο έδαφός τους. Η απαίτηση αυτή δεν είναι καθόλου αθώα, ούτε προβάλλεται στο πλαίσιο «δημοκρατικών ευαισθησιών».

Και εξηγώ αμέσως το γιατί. Οι Βούλγαροι αναγνωρίζουν την ευρύτερη Μακεδονία ως γεωγραφική οντότητα, αλλά δεν αναγνωρίζουν «μακεδονική γλώσσα», ούτε «μακεδονική εθνική συνείδηση». Απλούστατα επειδή θεωρούν ότι το σκοπιανό ιδίωμα αποτελεί παραφθορά της βουλγαρικής γλώσσας και οι κάτοικοι του κρατιδίου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους «Βουλγαρομακεδόνες». 

Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι τις «μακεδονικές μειονότητες», υπαρκτές και ανύπαρκτες στα Βαλκάνια, διεκδικεί πλέον ως «μητέρα πατρίδα» η Βουλγαρία και όχι το ανυπόληπτο και αμελητέο κρατίδιο των Σκοπίων.

Αλλά ας δούμε πώς προέκυψε η γερμανική παρέμβαση. Το περασμένο καλοκαίρι, Σόφια και Σκόπια, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρακτικά δηλαδή της Γερμανίας, έφτασαν σε μια καταρχάς συμφωνία που υποχρέωνε το κρατίδιο να αλλάξει το Σύνταγμά του για να συμπεριλάβει «βουλγαρική μειονότητα».

Με τη γνωστή παρελκυστική τακτική τους οι Σκοπιανοί απέφυγαν να κάνουν τη δέσμευσή τους πράξη, κυρίως επειδή το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που παλαιότερα είχε και πτέρυγα «βουλγαροφρόνων», θεωρεί με τη σειρά του ότι αυτό πρέπει να μονοπωλεί τον νέο «μακεδονισμό» στα Βαλκάνια. 

Τη λύση προσπάθησε να δώσει την περασμένη εβδομάδα η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ίσως η πιο άχρωμη, άοσμη και… άσχετη πολιτικός που έχει περάσει ποτέ από το τιμόνι της γερμανικής διπλωματίας, αλλά απολύτως κατάλληλη για χοντροκομμένες «υπερατλαντικές αποστολές».

Η Αναλένα Μπέρμποκ κατέφτασε στα Σκόπια και προειδοποίησε μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα τον ομόλογό της ότι η «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα έχει ευρωπαϊκή προοπτική αν δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας, τροποποιώντας το Σύνταγμά της. Η γερμανική παρέμβαση υπέρ της Σόφιας, που πιθανότατα γίνεται με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, είναι ολοφάνερη και δεν χρειάζεται περαιτέρω ερμηνείες με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι μεν Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι η βουλγαρική μειονότητα δεν είναι άξια αναφοράς, γιατί περιορίζεται μόλις στο 0,19%, οι δε Βούλγαροι υποστηρίζουν πονηρά ότι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, χωρίς να προσδιορίζουν το μέγεθός της, αφού, όπως είπαμε, θεωρούν ότι -πλην Αλβανών- όλοι οι «Βορειομακεδόνες» είναι Βούλγαροι.

Πέραν του ότι η γερμανική παρέμβαση υπέρ της Σόφιας αναβιώνει επικίνδυνους άξονες επιρροής στα Βαλκάνια, θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αφού ποτέ στο παρελθόν η Γερμανία δεν πίεσε με τον ίδιο τρόπο προς ενίσχυση των απολύτως εύλογων ελληνικών αξιώσεων έναντι των Σκοπίων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα