Κωλοτούμπα! Πίσω ολοταχώς για την τροπολογία-ντροπή

Ο Βορίδης απέσυρε το επίμαχο εδάφιο, με το οποίο απειλούνταν με φυλάκιση οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών

Κωλοτούμπα ολκής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πήρε πίσω κακήν κακώς τη ρύθμιση-απειλή κατά των Ανεξαρτήτων Αρχών, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στον πολιτικό και τον νομικό κόσμο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέσυρε το επίμαχο εδάφιο περί παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών στη ρύθμιση για την ποινική δίωξη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, μόλις 24 ώρες μετά την κατάθεση της διάταξης, η οποία ήταν φωτογραφική κατά του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, που προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Οπως ισχυρίστηκε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή, καταθέτοντας τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση, η αρχική ρύθμιση τέθηκε «αλυσιτελώς», καθώς η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών καλύπτεται από την αναφορά στον δόλο. «Η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείται εκ δόλου. Δεν είχε νόημα η εξαίρεση, γι’ αυτό προχωρώ σε νομοθετική βελτίωση στο άρθρο για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Να σταματήσουν οι ανοησίες» είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση που άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη νέα προσπάθεια φίμωσης της ΑΔΑΕ και όχι μόνο. Η αντιπολίτευση, σε κάθε περίπτωση, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης, με τους αρμόδιους τομεάρχες Κώστα Ζαχαριάδη και Μίλτο Χατζηγιαννάκη να σχολιάζουν πως «το τραγελαφικό σίριαλ της κυβέρνησης της Ν.Δ. ευτυχώς τελειώνει με τις εκλογές 21 Μαΐου και, επειδή στην κυβέρνηση το γνωρίζουν, προσπαθούν να σώσουν με την εν λόγω απόσυρση τα ασυμμάζευτα.

Το επιτελικό ανέκδοτο Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει και τα στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους». Μάλιστα, με αφορμή τη συζήτηση περί της πατρότητας του επίμαχου άρθρου, το οποίο φημολογείται ότι κατατέθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, επισημαίνουν πως «οι εσωτερικές έριδες της Ν.Δ. δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Πολλώ δε μάλλον τους θεσμούς της χώρας μας, που πλήττονται ποικιλοτρόπως από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Αντιδράσεις

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης μίλησε «για εξυπνακίστικη διάταξη που είχε συγκεκριμένη στόχευση», ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ήθελε να στοχοποιήσει την ΑΔΑΕ και να σαλπίσει σιωπητήριο συνολικά στις Ανεξάρτητες Αρχές». Σημειωτέον πως σήμερα έχουν κληθεί στην αρμόδια επιτροπή οι εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων η τοποθέτηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς, μεταξύ άλλων, θα δώσουν το «παρών» οι επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη διάταξη ανέφερε αρχικώς, προτού η κυβέρνηση κάνει όπισθεν ολοταχώς, πως τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών και το προσωπικό τους «δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα