Μπουκώνουν τα κανάλια λίγο πριν τις κάλπες

Ακόμη και στο παρά πέντε της κάλπης της 21ης Μαΐου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να παράσχει διευκολύνσεις στους καναλάρχες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι μοναδικός της σκοπός είναι να διασφαλίσει την ομερτά των μίντια.

Στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πλήθος νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση των Γιάννη Οικονόμου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, μεταξύ άλλων, δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας για την κάλυψη της διαφοράς του ενοικίου για τη μεταφορά του σήματος από την Digea.

To ποσό αυτής της ενίσχυσης ανέρχεται σε 200.000 ευρώ ανά τηλεοπτική επιχείρηση και το ποσό που θα δοθεί είναι έως 1.000.000 ευρώ κατ’ έτος. Η παραπάνω ρύθμιση δεν είναι παρά ο τελευταίος κρίκος στο παζλ των δεκάδων διευκολύνσεων που παρήχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καναλάρχες την τελευταία τετραετία.

Υπενθυμίζεται πως με διαδοχικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της «γαλάζιας» παράταξης τα κανάλια μπόρεσαν να μειώσουν δραματικά τους εργαζομένους τους, καθώς για την κάλυψη του αριθμού των 400 υπαλλήλων μπορούν πλέον να συνυπολογιστούν εργαζόμενοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, εξάλλου, τι συνέβη την περίοδο της πανδημίας. Την πρώτη περίοδο του κορονοϊού το Μαξίμου προχώρησε στη λίστα Πέτσα, με τα κανάλια να βγαίνουν εξαιρετικά ωφελημένα από τη μοιρασιά της πίτας. Ακολούθησε -πάλι το 2020- με πρόφαση τον κορονοϊό η λίστα Πέτσα νούμερο 2. Τότε δόθηκαν στα κανάλια άλλα 2.000.000 ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες κατά της πανδημίας.

Κατά τα λοιπά, καθ’ όλη τη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης υπήρξαν πολλά «δωράκια» στη μιντιακή διαπλοκή, παρά τις πολλαπλές κρίσεις, υγειονομική, ενεργειακή και πληθωρισμού, όπως η νυχτερινή τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση νομοθέτησε για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης επιχειρήσεων που κατέχουν άδειες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα