Γιώργος Κατρούγκαλος: Αυτογκόλ στο παρά πέντε και… σουτ από τον Τσίπρα

Την ώρα που η καμπάνια του πρωθυπουργού ψάχνει απεγνωσμένα για οξυγόνο, το βρίσκει στη δήλωση Κατρούγκαλου

Τέσσερις μέρες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική, ειδικά όταν την Κυριακή πρόκειται να στηθούν κάλπες. Αυτό έδειξε να το ξεχνά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που προχθές το βράδυ είχε τη φαεινή ιδέα να αναφερθεί σε σενάρια επιβάρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο κανόνας στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές είναι ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι θα πρέπει να ψάξουν πολύ για να εντοπίσουν γκάφες. Ο Μητσοτάκης περνά από την υπέρτατη αυτοπεποίθηση παγονιού στην αμφιβολία και στον πανικό.

Και ενώ η καμπάνια του πρωθυπουργού ψάχνει απεγνωσμένα για οξυγόνο, το βρίσκει στη δήλωση Κατρούγκαλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε να τον «αδειάσει» και να τονίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμά του. Ο Κατρούγκαλος πήγε να τα «μαζέψει» κάπως, αλλά το κακό ήδη είχε γίνει. Χθες το απόγευμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτησή μου και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη». Πρακτικά, υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κατρούγκαλος επέδειξε εξαιρετική αγαρμποσύνη. Ειδικά όταν, στην πραγματικότητα, όλος ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης για την οικονομία επί Μητσοτάκη μπάζει από παντού. Η «ανάπτυξη» αφήνει απέξω την πλειονότητα του πληθυσμού και είναι μη βιώσιμη. Οι δείκτες που διαφημίζει ο πρωθυπουργός οφείλονται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η χώρα ήταν στον πάτο για μια δεκαετία – και όταν μετράς από εκεί όλα δείχνουν ανοδικά. Ακόμα και τα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας αμφισβητούνται.

Αντί να ξεκαθαρίσει την εικόνα, ο Κατρούγκαλος μπουρδουκλώθηκε στα καλά καθούμενα και έφαγε μια μεγαλοπρεπή τούμπα πριν από το φίνις. Η τοποθέτησή του, που άφηνε ανοιχτό το θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκάλεσε θύελλα. ΕΒΕΑ και Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας αντέδρασαν άμεσα, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό να δηλώνει «δεν ξεχνάμε τι περάσαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν». Το Μαξίμου και η πλειονότητα των ΜΜΕ, που θέλουν διακαώς να ξαναβγεί ο Μητσοτάκης, εντόπισαν γρήγορα το «θέμα της ημέρας» και έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Αναπόφευκτα, ο ΣΥΡΙΖΑ κοίταξε να ξαλαφρώσει με συνοπτικές διαδικασίες από τον Κατρούγκαλο.

Εδώ που τα λέμε, για ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων δεν έχασε η Βενετιά βελόνι με την απόσυρση Κατρούγκαλου. Ειδικά για τους συνταξιούχους είναι ανεπιθύμητος. Σχεδόν 10 χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο του 2014, ο Κατρούγκαλος δεν αποφεύγει χοντρά λάθη που εκθέτουν και τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του. Με έναν συχνά ανεύθυνο πολιτικό λόγο, συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμα στο τραπέζι του Συντάγματος το 2011 και να αγορεύει στην «πλατεία».

Τα παρακάλια στον Τσαβούσογλου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την προηγούμενη φορά που ο πρώην υπουργός βρέθηκε με όλους τους προβολείς πάνω του. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής είχε κάνει σοκαριστικές δηλώσεις στο Κρήτη TV, που μονοπώλησαν την επικαιρότητα. Είχε παρουσιάσει τον Κατρούγκαλο, ως υπουργό Εξωτερικών, να ικετεύει το 2019 τον Τσαβούσογλου σε συνάντηση που είχαν. Με στόχο, όπως έλεγε ο πρέσβης, μια πιο ήπια τουρκική στάση μέχρι τις… εκλογές εκείνης της χρονιάς: «Θυμάμαι τον κύριο Κατρούγκαλο, όταν ήμουν πρέσβης, το 2019, στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Φινλανδία, που είχε την προεδρία. Είχε έρθει και ο κύριος Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι. Και θυμάμαι τον κ. Κατρούγκαλο να τον ικετεύει για μια συνάντηση. Να τον ικετεύει “να καθίσουμε σε έναν καναπέ να τα πούμε, βρε παιδί μου” και να του λέει ο άλλος “όχι”. Και, τελικά, για να τον ξεφορτωθεί ο κύριος Τσαβούσογλου είπε στον Κατρούγκαλο “άλλη ώρα δεν μπορώ, 10 η ώρα το βράδυ”. Μείνανε μισή ώρα μέσα και όταν βγήκε ο Κατρούγκαλος αναφώνησε ανακουφισμένος: “Εντάξει, δεν θα γίνει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο”».

Αν και ο Κατρούγκαλος διέψευσε, είχε ήδη βρεθεί ένας δεύτερος πολύ σοβαρός λόγος για να περάσει αρνητικά στη συλλογική μνήμη. Ο πρώτος ήταν ο «νόμος Κατρούγκαλου», τον Μάιο του 2016, που γονάτισε τους συνταξιούχους. Αφορμές είχε δώσει κι άλλες φορές. Οπως όταν, πριν από δύο χρόνια, είχε την… έμπνευση να δώσει το «παρών» σε εκπομπή του… Φουρθιώτη. Την 25η Μαρτίου 2022 έτρεξε να γίνει ο πρώτος που επιδοκίμασε την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να προσκαλέσει τον Ζελένσκι για ομιλία στην ελληνική Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ «έβραζε» για μια ακόμα φορά με την επιπόλαιη αντίδρασή του.

Ο Κατρούγκαλος είπε χθες ότι όσα δήλωσε για τις ασφαλιστικές εισφορές στους επαγγελματίες ήταν «προσωπική του άποψη». Πόσο έξυπνο είναι, όμως, ένας βουλευτής να εξαγγέλλει «προσωπικές» αλλαγές, όταν αυτές πηγαίνουν κόντρα στο πρόγραμμα του κόμματός του, τρία τέσσερα 24ωρα πριν από τις κάλπες; Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ απέβαλε με «κόκκινη» τον Κατρούγκαλο για το αυτογκόλ του. Και ο εκδιωγμένος πρώην υπουργός θα μπορεί πλέον ελεύθερα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις ιδιωτικώς, στην παρέα του και στις καφετέριες. Oχι στο Κοινοβούλιο…


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Συνταγματολόγος, πρώην υπουργός Εξωτερικών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και έγινε νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας το 1994, ενώ από το 2002 ήταν καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Θράκης. Στα 15 του οργανώθηκε στην ΚΝΕ και το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλιο του 2015 ορίστηκε υπουργός Εργασίας, το 2016 αναπληρωτής ΥΠΕΞ και το 2019 υπουργός Εξωτερικών. Ηταν υποψήφιος για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά χθες αποσύρθηκε.


Δείτε επίσης: Μάννα εξ ουρανού για τη Ν.Δ., σφοδρή επίθεση από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Δείτε επίσης: Έξαλλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του πρώην υπ. Εργασίας

Δείτε επίσης: Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «ρουκέτα» Κατρούγκαλου!

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα