Βουλή: Επανεκλογή του Τασούλα με 249 «ναι»!

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ και τα νεοεισερχόμενα κόμματα δήλωσαν «παρών»

Mε τη στήριξη τεσσάρων κομμάτων και με 249 «ναι» o Κώστας Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής και θα κληθεί να διαχειριστεί όλα τα επικείμενα κοινοβουλευτικά δράματα, που προμηνύονται πολλά. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν τον Ηπειρώτη πολιτικό, ενώ το ΚΚΕ και τα νεοεισερχόμενα κόμματα, δηλαδή οι «Σπαρτιάτες», η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν «παρών», αποφασίζοντας να μη στηρίξουν την εκλογή του.

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε με το προεδρείο, το οποίο θα είναι πεντακομματικό σε μια οκτακομματική Βουλή. «Σπαρτιάτες», Νικη και Πλεύση Ελευθερίας δεν εξέλεξαν αντιπρόεδρο. οπως έγινε γνωστό, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αποφάσισαν να μην υπερψηφίσουν αντιπρόεδρο από την πλευρά των «Σπαρτιατών», λόγω της στήριξης που τους παρείχε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν και για τη Νικη με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό. Η έκπληξη ήρθε από την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία επίσης δεν εξέλεξε αντιπρόεδρο, αν και έλαβε 95 «ναι», καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, εν προκειμένω 151 θετικές ψήφους, προκειμένου να περάσει η πρόταση για αντιπρόεδρο.

Κατά τα λοιπά, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν αντιπρόεδροι του Σώματος οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη η Ολγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Συγκίνηση προκάλεσε ο αποχαιρετισμός του Νικήτα Κακλαμάνη από το προεδρείο, καθώς ο πολύπειρος κοινοβουλευτικός δεν προτάθηκε εκ νέου από τη Νέα Δημοκρατία. Οπως επεσήμανε, στη σταδιοδρομία του υπήρξε πάντα προσγειωμένος. «Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού.

Οπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου, έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος» ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας πως από αύριο «θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο, στα ίδια έδρανα, αλλά με διαφορετικές ισορροπίες.

Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως» είπε και καταχειροκροτήθηκε από όλους, καθώς, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε ένας άψογος αντιπρόεδρος, με ταλέντο στη διαχείριση κρίσεων. Επιπροσθέτως, ήταν ομολογουμένως μια φωτεινή εξαίρεση, καθώς μπορούσε να ασκήσει κριτική και στο ίδιο του το κόμμα, ενώ δεν επέτρεψε παρεκκλίσεις από τον Κανονισμό για κανέναν, ακόμη και για τους συναδέλφους του στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή προμηνύεται πράγματι εξαιρετικά πολύπλοκη, όπως ακριβώς ανέφερε ο τέως αντιπρόεδρος, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την οκτακομματική της σύνθεση. Το πρώτο κρας τεστ θα είναι μεθαύριο, με την έναρξη της τριήμερης ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς ήδη από την Πέμπτη θα λάβουν τον λόγο, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Το καυτό αυτό τριήμερο θα διαφανούν οι προθέσεις όλων, κυρίως των νεοεισερχόμενων κομμάτων, μια και επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει παρά τυπική παρουσία. Εξάλλου, προσπαθεί ακόμη να βρει τα πατήματά της στη μετά-Τσίπρα εποχή.


Μήνυμα από τον πρόεδρο της Βουλής, που έλαβε διακομματικό χειροκρότημα

Μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις έστειλε ο Κώστας Τασούλας, αναλαμβάνοντας εκ νέου στο τιμόνι του Κοινοβουλίου για δεύτερη τετραετία. Οπως δεσμεύτηκε, θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες της Βουλής. «Διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας» ανέφερε αμέσως μετά την εκλογή του ο πρόεδρος της Βουλής, ζητώντας «κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας».

Μάλιστα, ο εξ Ιωαννίνων ορμώμενος πρόεδρος της Βουλής ανέφερε από το βήμα, ευχαριστώντας όλους όσοι τον ψήφισαν, πως θα χαρεί πολύ να έχει όλους και όλες δίπλα του στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του Κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου «πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη», όπως ανέφερε. «Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος» ανέφερε, για να λάβει το διακομματικό χειροκρότημα.

Ο Ηπειρώτης πολιτικός εκλέγεται επί της ουσίας τρίτη φορά πρόεδρος του Σώματος, καθώς δεν είχε λάβει το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα το 2019, αλλά και τον περασμένο μήνα στη Βουλή της μίας ημέρας, οπότε είχε εκλεγεί πάλι με ευρεία διακομματική στήριξη.


Δείτε επίσης: «Κολοβό» το νέο προεδρείο της Βουλής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα